Nieuws

Door vele uitzendingen in Afrika en het Midden-Oosten komt het Korps Mariniers weinig toe aan amfibische operaties. De mariniers krijgen bovendien niet vaak de kans om complete amfibische landing te trainen. Daarom was de NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen vorige maand dé uitgelezen kans om te werken aan deze manier van inzet.

(meer…)

De Sportcommissie van de “Reünie omgeven door sport en spel” heeft de evaluatie van de editie 2018 achter de rug en is alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de editie 2019. Dat wordt de 30e editie van dit grootse evenement, wat een lustrumeditie zal worden.

(meer…)

Nabestaanden van veteranen kunnen aanspraak maken op een aantal faciliteiten. Zo mogen zij gratis reizen met openbaar vervoer naar herdenkingen en reünies die zij voorheen met hun partner bezochten. Ook mogen zij de Checkpoint blijven ontvangen.

(meer…)

20 oktober 2018

Het gaat los in Sydney

“Het was me het reisje wel”, zegt Invictus-deelnemer Antonie van Herwijnen lachend bij aankomst op het vliegveld van Sydney. Waar anderen behoorlijk vermoeid uit het vliegtuig stappen, heeft de Brabander de vlucht van in totaal 24 uur goed doorstaan. “Wachten tot we kunnen inchecken in het hotel en proberen wakker te blijven”, is het devies van wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee Wouter Bakker.”​

Lees het hele artikel hier verder.

Bron: Defensiekrant 21-2018

 

19 oktober 2018

FINEX EVO blok 18/2

Op 30 april 2018 is het blok 18/2 opgekomen bij het Mariniers Opleidingscentrum in de Van Ghentkazerne voor het volgen van de Eerste Militaire Vorming. De mariniers zullen deze opleiding afsluiten met de loodzware Final Exercise (FINEX) op 23 november  2018.   (meer…)

Op woensdag 21 november 2018 zal het jaarlijkse Korpsconcert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers plaatsvinden. Ook dit jaar zijn de leden van het COM van harte welkom.

Voor dit concert wordt een vergoeding van €10,00 per persoon gevraagd. Dit is inclusief kopje koffie/thee voorafgaand aan het concert. Er is geen pauze. Kaarten kunnen rechtstreeks bij de Doelen, tel 010-2171717, worden besteld onder vermelding van COM met code 10121665.

Het Mariniersmuseum, de ‘gatekeepers’ van de geschiedenis van het Korps Mariniers, dingt mee naar de felbegeerde nominatie “Het leukste uitje van Zuid-Holland” van de ANWB. Het “leukste uitje” is in Zuid-Holland een felbegeerde nominatie en helpt het museum om het Korps Mariniers en haar immateriële erfgoed onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Klik hier en stem op ons Mariniersmuseum als het leukste uitje van Zuid-Holland!

 

Oud-marinier en kasteelbeheerder Arend Slot, organiseert i.s.m. House of Lords en de voorzitter van het COM Piet Kruithof met zijn team Cuisine Culinair Almere, een sponsordiner t.b.v. de Stichting Saamhorigheidsdiner Oud Mariniers. Het sponsordiner wordt gehouden in het nieuwe landgoedrestaurant De Hof van Duivenvoorde te Voorschoten.

(meer…)

24 september 2018

Van het bestuur:

De secretaris COM ontving deze brief van het Hoofd Korpssecretariaat mevrouw Meelis, inzake de vernieuwde policy voor toegang tot het jaarlijkse Korpsconcert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in De Doelen te Rotterdam. Indien u het concert wilt bezoeken, gelieve u de aanwijzingen in de brief op te volgen.

Piet Kruithof
Voorzitter COM

26 augustus 2018

Redacteur gezocht Houwe Zo

De uit vijf personen bestaande redactie van Houwe Zo is op zoek naar versterking van het redactieteam. De voorkeur gaat uit naar  een (oud-)marinier met een vlotte pen die tevens redelijk is ingevoerd binnen het COM en het Korps Mariniers.

(meer…)

Vanaf 1 augustus staat in het Mariniersmuseum een extra attractie: De Verhalenbaret. Bezoekers stappen ‘onder’ een enorme baret en via een panoramascherm letterlijk in het hoofd van een veteraan. Indrukwekkende verhalen van vijf veteranen zijn gefilmd en worden op deze manier getoond. De bezoeker ervaart het alsof de veteraan het verhaal persoonlijk vertelt aan de bezoeker.

(meer…)

De PR-commissie van het Contact Oud- en actief dienende Mariniers is op zoek naar een aantal enthousiaste leden die het PR-team van onze vereniging wilt komen versterken. De activiteiten van het PR-team bestaan uit het werven van leden; zij zijn het visitekaartje van onze vereniging op landelijke evenementen zoals o.a. de Wereldhavendagen in Rotterdam, de Marinedagen in Den Helder en tijdens de diverse reünies. Op deze evenementen worden tevens diverse aan het Korps Mariniers gerelateerde artikelen verkocht.

Ben jij de enthousiaste (oud-)marinier die zich hiervoor wilt inzetten en/of wil je nadere informatie? Stuur dan een mail naar: griendevande@gmail.com

Inmiddels begint de vernieuwde website van het COM steeds meer vorm te krijgen. De kalender is gevuld, de nieuwsberichten worden geplaatst en volgende week zullen de beoogde webmasters van de (onder-)afdelingen en identiteitsgroepen een cursus WordPress krijgen. In de loop van de komende maanden zullen deze subwebsites ook vorm krijgen en gevuld worden met relevant nieuws en foto’s uit de regio en zullen de respectievelijke kalenders gevuld worden met evenementen.

(meer…)

Van 20 tot 27 oktober zijn de Invictus Games. Na Londen (2014), Orlando (2016) en Toronto (2017) is nu Sydney aan de beurt om de spelen voor zichtbaar en onzichtbaar gewond geraakte (oud-)militairen te organiseren. Ruim 500 deelnemers uit 18 landen treden in de voormalige Olympische arena aan op 11 sportonderdelen. Nederland doet met 24 atleten mee. Zij hebben allen hun eigen verhaal. Zoals Alexander Lamp (42), die zich als eerste in deze rubriek van 6 voorbeschouwingen voorstelt.

(meer…)

Het was alweer de 14e editie van dit evenement, dat niet meer weg te denken valt uit de Nederlandse samenleving. Maar met zo’n 4.000 deelnemende veteranen in het defilé en vele historische voertuigen, maar ook modern rollend materieel, een stralende zon en vele duizenden bezoekers langs de kant, was dit toch wel een van de mooiere edities! Niet in de laatste plaats dankzij de vele oud- en actief dienende mariniers, die toch echt wel de overhand hadden en bij tijd en wijlen de boventoon voerden…

(meer…)

11 juni 2018

Reünie 9 juni 2018

Contact Oud en Actief Diende Mariniers (COM)

Zaterdag 9 juni was het weer zover de jaarlijkse, landelijke, Reünie omgeven door Sport en Spel. Deze dag, 29eeditie, vond plaats in de stralende. Alle oud en actief dienende mariniers, met hun partners, konden elkaar weer ontmoeten in een overvol programma met sport en spel en een gezellig samenzijn.

(meer…)

In de vergadering van de Raad van Afgevaardigden (RvA) van donderdag 31 mei jl. trad Sjaak Severs terug als voorzitter. Hij heeft deze functie dan gedurende 10 jaar vervuld. In diezelfde vergadering benoemde de RvA Piet Kruithof tot de nieuwe voorzitter.

(meer…)

Welkom op de geheel vernieuwde website van het Contact Oud- en actief dienende Mariniers (COM). Na maanden van onderzoek en ontwikkeling, vele uren discussiëren over de opzet en het design, the looks and feel, is de site nu dan eindelijk geheel operationeel. En wat zijn wij er trots op, want er staat ook wel wat! Een moderne intuïtieve site, geheel in lijn met de eisen van deze tijd. Responsive, dus leesbaar op alle devices, zoals pc, laptop, smartphone en tablet. Makkelijk in gebruik en uitdagend voor zowel de jongere- als oudere (oud-)marinier. (meer…)