Bezoekers van de Amerikaanse begraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten mogen geen bloemen leggen bij een adoptiegraf of de -naam te plaatsen.

De stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten kreeg de nodige mails en telefoontjes met de vraag of met Memorial Day bloemen gebracht mogen worden. Dit mede in verband met het bezoek van de koning aan de begraafplaats komende zondag.

De begraafplaats is echter op Memorial Day niet voor het publiek toegankelijk. Alleen al daarom mogen er geen bloemen worden gebracht, ook niet door een bloemist.

De stichting maakt zich zorgen dat mensen rond Memorial Day dan bloemen gaan leggen bij het hek of de heg langs de begraafplaats. Doe dat niet, roept de stichting op. “Het heeft geen enkele zin en levert alleen maar werk op voor de onderhoudsploeg om alles weg te halen.”

De stichting laat namens alle adoptanten op Memorial Day 2 bloemstukken en een krans leggen bij het beeld van de Mourning Mother (rouwende moeder).

Op de begraafplaats in Margraten liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder staan er 1722 namen van vermiste soldaten op een Wall of the Missing. Memorial Day in Margraten wordt ieder jaar gevierd op de zondag voor de laatste maandag in mei. Meer dan 10.000 mensen hebben graven en namen geadopteerd.

Behalve koning Willem-Alexander wonen zondag ook de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en defensieminister Ank Bijleveld de ceremonie bij.

Bron: ANP
Bron foto’s: Wikipedia