Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdenkt het Mariniersmuseum samen met het Korps Mariniers de in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea omgekomen Rotterdamse marinier Ernst Herbert Piena. Op 23 juli is het precies 60 jaar geleden dat hij op 20-jarige leeftijd overleed.

 

Ernst Herbert Piena
Elk jaar herdenken we op 4 mei slachtoffers en overlevenden van verschillende oorlogen. Dit jaar heeft het Mariniersmuseum ervoor gekozen om de jonge marinier Ernst Herbert Piena te herdenken. Hij sneuvelde tijdens een uren durend vuurgevecht nabij Merauke aan de zuidoostkust van Nederlands Nieuw-Guinea op 23 juli 1962. Hij is de enige omgekomen Rotterdamse marinier tijdens die missie.

Kranslegging Militair Ereveld Crooswijk
Burgemeester Aboutaleb zal deze dag aandacht aan zijn verhaal schenken tijdens de herdenking op de begraafplaats Crooswijk waar traditiegetrouw het Korps Mariniers een kranslegging verzorgd op het Militaire Erehof. 11 oktober 1962 is Ernst Herbert Piena hier herbegraven.

Mini-expositie en documentaire
Voorafgaand aan de herdenking opent er in het Mariniersmuseum een mini-expositie waarin het verhaal van Ernst Herbert Piena centraal staat. Aanleiding hiervoor is de publicatie die de heer Eduard van Beek heeft geschreven met als titel “In het spoor van Ernst Herbert Piena”. Hij bezocht in 2018 het Militair Ereveld in Rotterdam en zag dat de grafsteen van Ernst zwaar was beschadigd . Nadat hij de Oorlogsgravenstichting hiervan op de hoogte bracht is de steen vervangen. Door dit voorval realiseerde dhr van Beek zich dat wat Piena was overkomen hem ook had kunnen overkomen. Hij diende immers ook in Nieuw Guinea. Het inspireerde hem tot het doen van onderzoek, wat leidde tot een aantal bijzondere ontmoetingen waaronder met de familie van Ernst en zijn voormalige dienstmakkers. Van Beek besloot het verhaal op te schrijven wat heeft geleid tot een publicatie.

Het verhaal achter de totstandkoming van de publicatie en het verhaal van Ernst Herbert Piena zijn gefilmd door het Mariniersmuseum en verwerkt in een mini-documentaire die op deze dag via de social media kanalen van het Mariniersmuseum uitgezonden zal worden.

De film is te zien in de tentoonstelling over Ernst Herbert Piena, maar ook op de volgende link: Bekijk hier de documentaire

Meer te lezen is te vinden op de website van het Mariniersmuseum: Lees hier verder