Ruim 22.000 kilometer vliegen voor een troepenbezoek vlak voor Kerstmis. In 5 dagen zo’n 32 uur in een vliegtuig. Van Nederland naar Afghanistan, Israël, Zuid-Soedan en een logistiek steunpunt in het Midden-Oosten. En oh ja, ook 3 minuten in een helikopter in Kabul.

Dit vluchtschema heeft iets weg van een top-dj die de wereld afreist om te draaien op dancefeesten. Maar het is de planning van Commandant der Strijdkrachten (CDS) Rob Bauer die de afgelopen dagen van hot naar her vloog om Nederlandse militairen in die missiegebieden te ontmoeten.

Klein maar fijn

De focus lag op de kleine missies waar 4 tot enkele tientallen Nederlanders zitten. “Tijdens briefings hoor ik over deze missies, maar ben nog niet overal geweest. Daarom wil ik ze met eigen ogen zien”, zegt de CDS. “Ik wil horen wat mensen bezighoudt.” Zo is Afghanistan ‘geen leuke missie’, vertelt majoor Rob in Kabul. “Er valt niets te klagen, dat is niks voor Nederlanders”, zegt hij met een knipoog.

 

 

Gewoon doorbikkelen

Duizenden kilometers verderop werkt Rens van Mierlo, luitenant ter zee 2 OC, met een groepje collega’s voor de VN-waarnemersmissie op de Golanhoogte. “Bijna niemand weet dat hier Nederlanders zitten, daarom zijn we blij met dit bezoek. De kleine missies mogen niet uit het oog worden verloren.”

Maar collega Reinout de Vries moet gewoon werken tijdens de feestdagen. “Maakt niet uit. In Ramallah geef ik les op de Palestijnse militaire academie en moslims vieren geen kerst”, aldus de luitenant-kolonel, werkzaam bij de missie United States Security Coordinator(USCC).

Waardering

“Het is een bonte verzameling mensen die goed werk doet”, zegt Bauer. “Met de feestdagen verdient deze groep aandacht. Ze zijn ver van huis en familie. Dat kunnen we niet goed maken, dus wil ik met deze bezoeken mijn waardering tonen.”

 

Bitterballen in Juba

Nergens gaan de feestdagen ongemerkt voorbij. Kapitein Dorthy heeft een kerstlunch in Juba, hoofdstad van Zuid-Soedan. Met 5 Nederlanders werkt ze hier voor de VN-missie die de burgers van het instabiele land beschermt. “De lunch is bij een hotel. De Nederlandse eigenaar zou bitterballen kunnen regelen. Dus hebben dat we gevraagd, lekker toch. Zo maken we er iets bijzonders van.”

 

 

 

Bron tekst en foto’s: Defensie actueel