Zo’n 40 special operation forces van het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen zijn de afgelopen 2 weken ingezet voor Flintlock. Deze jaarlijkse, grote, door Amerika geleide training voor elite-troepen speelde zich af in Mauritanië en Senegal. Er deden 1.600 militairen mee uit meer dan 30 landen.

Flintlock beoogt Afrikaanse partnerlanden weerbaarder te maken tegen regionale dreigingen zoals terrorisme en extremisme. Het beter beschermen van de grenzen en meer veiligheid creëren in samenwerking met de bevolking zijn ook leerdoelen.

Een militair van de Special Operations Forces instrueert militairen uit Burkina Faso.

Afrikaanse militairen werden getraind in gevechtshandelingen, planningsvaardigheden (ondervragingstactieken) en het bevrijden van gijzelaars. Ook tactische operaties, grenspatrouilles, het delen van inlichtingen en key leader engagement (contact leggen met sleutelfiguren in een gemeenschap) stonden op het programma.

Sahel-regio

Een aantal Nederlandse stafofficieren ondersteunden bij een seminar. Hier bespraken militaire leiders en burgerbestuurders uit Afrika, Amerika en Europa de problematiek in de Sahel-regio. Een van de centrale thema’s was het integreren van veiligheidstroepen in de samenleving door bijvoorbeeld vrouwen en minderheden toe te laten,

Defensie leverde uiteindelijk ook nog een C-130 Hercules transportvliegtuig aan Flintlock. Dit omdat de beschikbare Amerikaanse vliegtuigen op het laatste moment toch niet inzetbaar bleken. De C-130 zorgt komende week onder meer dat troepen en materieel van deelnemende eenheden weer naar huis worden gebracht.

Bron: Defensie | Actueel