Boardings mogen weer

Het Defensie Helikopter Commando (DHC) en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers hebben gisteren voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer een boarding uitgevoerd. 

In de Rotterdamse Waalhaven gingen operators per fastropeaan boord van het reusachtige off shoreschip Amazon. Vervolgens voerden zij een instap uit.

Gepaste afstand

Het Rotterdamse decor levert mooie plaatjes op van het fastropen.

De deelnemers aan de antipiraterij oefening namen de nodige voorzorgsmaatregelen in acht. Om de 1.5 meter maatregel na te leven, vervoerden de 2 Cougar helikopters slechts 3 operators per toestel. Tijdens de actie aan boord hielden de mariniers eveneens gepaste afstand. Na afloop van de oefening werden er ontsmettingen uitgevoerd.

Regelmatig samenwerken

Het DHC werkt regelmatig samen met de speciale eenheden van de krijgsmacht. De machines ondersteunen vooral oefeningen en acties van 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en de Marsof. De operators die gisteren in Rotterdam werden ingezet, zijn afkomstig van het C-Squadron uit Den Helder.

De aanwezigheid van grote militaire heli’s in de vroege avond boven de Maasstad werd door vele inwoners opgemerkt en via social media gedeeld.

Bekijk hieronder nog wat foto’s die van de oefening zijn gemaakt:

De 2 Cougars van 300 squadron vlogen vanuit Gilze-Rijen naar de Maasstad. Voordat de oefening begon trakteerden de vliegers de inwoners op een ererondje

De oefening begint met fastropen boven het reusachtige off shoreschip Amazon. De vlucht was bovendien onderdeel van een certificering voor de loadmasters. 

De operator geeft hier het teken dat de fastrope kan worden losgekoppeld. 

Met de Euromast op de achtergrond beklimmen de operators het vliegdek voor de tweede ronde. 

Na 2 rondes zetten de Cougars weer koers richting hun thuisbasis.

 

Bron: MCD – Defensiekrant
Tekst: Andre Twigt
Foto: Valerie Kuypers en Phil Nijhuis