Mariniers sinds 1665

Dit 400 pagina’s tellende boekwerk met teksten, full color foto’s en illustraties is bedoeld als hommage aan alle Mariniers. Aan hen die het Korps Mariniers hebben ‘uitgebouwd’ tot wat het was en is.

Mariniers trekken nooit terug, zij retireren. Soms gaan zij iets achterwaarts om te hergroeperen maar dan gaan zij weer voorwaarts. Na aanvankelijk een mislukte poging, proberen ze het nu nog eens. – Johan Mac Mootry

Zodra voldoende intekening verkregen is, worden de boeken geproduceerd. De publicatie heeft geen winstoogmerk. Wel wilt de heer Mac Mootry mensen bij voorintekening voordeel laten genieten. In plaats van de verwachte aanschafprijs van €65 kun jij het boek straks voor €49 op de deurmat krijgen. Jouw interesse kun je kenbaar maken door een bericht te sturen naar klantenservice@jilster.nl.

In het mediaplatform Jilster staat jouw boek klaar voor publicatie door de heer Mac Mootry. Om je een inkijk te geven, mogen wij in ‘Houwe Zo’ en op de website van COM Nederland de onderstaande proloog delen.

 

Proloog

Klewang in gebruik bij de Mariniers in Fakfak tot medio 1958

Dit boek werd geschreven door een Marinier voor Mariniers. En voor een ieder die geïnteresseerd is in de belevenissen van een Marinier en overige militairen gedurende hun diensttijd. Het is geen documentaire. Het is bedoeld als ontspanningslectuur. Alle gebeurtenissen in dit boek hebben echter daadwerkelijk plaatsgevonden.

Vele Mariniers zullen de gebeurtenissen zelf hebben meegemaakt en herkennen. De foto’s zijn gemaakt door amateurs met een AGFA CLACK. Uiterst gebrekkige camera’s van plastic, destijds in de scheepstoko voor 23 Nederlandse Guldens te krijgen. Deze waren kennelijk bedoeld voor eenmalig gebruik, want na ze een keer in het dampige en broeierige regenwoud op patrouille te gebruiken vielen ze spontaan uit elkaar. Dat zou best eens de verklaring kunnen zijn voor het authentieke beeldmateriaal. Middelen voor een betere camera hadden wij helaas niet. Doch ondanks alles kunnen ze “hun tijd bij de Mariniers” herkennen, en terugblikken op een harde en trotse tijd. Helaas, gone is gone and lost forever! Inderdaad is het verloren. Maar je hoeft het boek alleen maar na te slaan, waardoor je kunt terugblikken op jouw Marinierstijd en de dierbare herinneringen vasthouden.

Het boek werd geschreven als een melange. Een mix van Korpsgeschiedenis, documentaires, acties, avonturen, anekdotes, leuke en minder leuke gebeurtenissen. Zoals door Mariniers beleefd, conform hun wapenspreuk QUA PATET ORBIS: zo wijd de wereld strekt. Van de regenwouden van Zuidoost-Azië tot de dorre vlaktes van het zuidelijk halfrond en de rest van de wereld. Dit boek is geschreven als hommage aan alle Mariniers die het Korps hebben gemaakt tot wat het was en is, toen en nu. Kracht, Verbondenheid, Toewijding, Durf, een can domentaliteit en een onverwoestbare esprit de corps. Inderdaad wij zijn Mariniers.

 

Johan Mac Mootry , AOOMARNSALG, b.d.