“Jullie hebben elk een boom geplant voor later. Zodat ook de generaties na ons in de schaduw van die boom kunnen zitten en genieten van de koelte van vrijheid. Dank jullie wel.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten, op zaterdag 27 juni 2020, in Den Haag tegen alle Nederlandse veteranen.

Op deze laatste zaterdag in juni geen kleurrijk defilé door de Hofstad en geen publieksevenement op het Malieveld. In plaats daarvan werden 111.000 veteranen geëerd met een programma vanuit de Ridderzaal. Het evenement was online te volgen.

Veerkracht

Centraal stonden de verhalen van 4 veteranen. Zoals die van Afghanistan-veteraan Rick Torenstra. Hij raakte op missie blind aan 1 oog, maar wist op te krabbelen met sporten en maakt nu deel uit van het Invictus-team.

Invictus-sporters laten volgens de minister zien dat je door kunt en moet gaan bij tegenslag. Wij bewonderen jou en jouw ploeg om die veerkracht. Bijleveld kijkt uit naar de Invictus Games 2021 in Nederland zei ze. “Want”, zo maakte ze bekend ”Defensie zal weer heel graag een bijdrage leveren.”

 

Hoger ideaal

Ook OK-verpleegkundige kapitein Maaike Hoogenwoning deed haar verhaal. Zij ging tijdens de coronacrisis aan de slag op een intensive care in Rotterdam. “Ik ben trots op jou en alle militairen die klaarstaan om te helpen”, aldus de minister. Dat kenmerkt volgens haar ook de militair: “die denkt groter dan zichzelf en verder dan vandaag. Die zet zich in voor een hoger ideaal.”

 

 

Bomen voor later

Ank Bijleveld gaf aan dat oudere veteranen dat maar al toe goed weten omdat zij die boom al lang geleden hebben geplant. Zoals de 95-jarige Hendrick Fockens. Die meldde zich na de bevrijding direct als oorlogsvrijwilliger. Hij diende lang bij de krijgsmacht, onder meer in Nederlands-Indië.

Bijleveld: “Vandaag de dag leven wij al 75 jaar in een vrij land. En nog steeds maken jonge mannen en vrouwen de keuze om in vredestijd de krijgsmacht te dienen. Zij nemen het stokje van u over. Want ook zij willen een boom planten voor later.”

 

 

 

Vrijwilliger

Dennis Kroon, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij trad ook op (zang) in de Ridderzaal.

 

 

 

 

Winnaar Kidschallenge

Tevens was de winnaar, Alex Bos uit Putten, van de Kidschallenge, was als speciale gast aanwezig. Hij maakte met zijn schoolklas het winnend vrijheidsvlog.

 

 

 

 

Tussen de gesproken bijdrage en beeldreportages in, traden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld – in beeld –  met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.

 

Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer “Soldier On”.

Onder de aanwezigen bevonden zich ook de Commandant der Krijgsmacht Luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang.

 

Bron tekst en foto’s: Mindef en Nederlandse Veteranendag