Zoals elk jaar zijn ook vandaag bij het mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam kransen gelegd. Dit keer vanwege de 354e verjaardag van het Korps Mariniers. De commandant, brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry, bracht in herinnering dat achter de inzet van mariniers grote offers schuilgaan. De landen waar zij dienden staan genoemd op het Korpsvaandel. “Elk opschrift is letterlijk met bloed, zweet en tranen verdiend”, zei Mac Mootry.
Hij noemde dat dit al zo was bij de tocht naar Chatham in 1667 tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Dat het nog steeds het geval is in Afghanistan. Details achter veel van die offers zijn volgens Mac Mootry bij de meeste mensen onbekend..
Om recht te doen aan die vaak onbekende mariniers die voor de Nederlandse belangen de hoogste prijs betaalden, is hij soms op zoek naar het gezicht erachter. De laatste keer was bij het Korpsconcert van 27 november. Toen wilden de mariniers stilstaan bij de inzet van de Mariniersbrigade op Java en Madoera in de jaren 1946 tot en met 1949
Dodelijk geraakt
Mac Mootry’s oog viel op een eerder door hem gezien beeld van oorlogsfotograaf Hugo Wilmar, gemaakt tijdens een vuurgevecht. Mariniers verlenen achter een laag dijkje hulp aan enkele gewonde kameraden, terwijl op de achtergrond het gevecht in volle gang is. “Mijn gevoel zei altijd dat de gewonde mariniers er slecht aan toe waren, maar de uitkomst was mij nooit duidelijk”, zei Mac Mootry. Dat duurde tot hij de toelichting zag bij de foto van 11 mei 1946. Toen ontdekte hij dat marinier der 2e klas Petrus Johannes Vos van de Mariniersbrigade tijdens een patrouille dodelijk was geraakt door een sluipschutter. “Een dominee en een ziekenverpleger proberen tevergeefs marinier Vos van de dood te redden. De locatie is Doengoes, een plaatsje iets ten zuidwesten van Soerabaja.” Vos was monteur bij een weverijbenodigdhedenfabriek toen hij zich als oorlogsvrijwilliger aanmeldde bij de Mariniersbrigade. Hij werd slechts 19 jaar.
Niet onkwetsbaar
Op zoek naar meer details stuitte Mac Mootry op de site erelijst mariniers.nl met daarop de namen van honderden mariniers die het leven lieten. “Hen herdenken wij hier op dit moment. Op de erelijst klikte ik af en toe een naam aan en realiseerde mij gaandeweg dat iedere willekeurige marinier waarmee ik ooit heb gewerkt op deze lijst had kunnen staan. De kans dat wij ergens ter wereld worden ingezet is immers altijd aanwezig en wij voelen ons weliswaar onoverwinnelijk, maar zijn, zoals blijkt, niet onkwetsbaar.”
Kransen werden gelegd door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Mac Mootry, Piet Kruithof van het Contact Oud en actief dienende Mariniers (COM) en Bert Aben van de vereniging van officieren Willem Joseph baron van Ghent (WJB).
Tekst: Mindef | Actueel
Foto’s: Jaap C. de Bruin:
Meer foto’s
Klik hier voor de spreektekst van Brigade-generaal Mac Mootry