Voor de oostkust van Corsica is de Koninklijke Marine deze week begonnen aan de internationale oefening
Dynamic Mariner 2020. De amfibische oefening, op de grens van land en water, startte onder meer met voertuigmanoeuvres vanaf landingsvaartuigen en oefende vluchten met Cougar-transporthelikopters. De oefening is belangrijk voor Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), de uitzendbare, operationele staf van de marine.

Vanwege afgelastingen door de coronacrisis kon NLMARFOR dit jaar nog weinig oefenen. En dat terwijl de eenheid dit jaar leiding geeft aan de Amphibious Task Group 2020. De amfibische taakgroep van de NAVO is binnen 30 dagen wereldwijd inzetbaar voor humanitaire operaties tot oorlogsvoering in het hoogste geweldspectrum.

Marineschepen Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Johan de Witt, mariniers, Cougar-helikopters van het luchtmacht en de luchtverdedigers van de landmacht doen ook mee aan Dynamic Mariner. De eenheden staan onder leiding van NLMARFOR. Mijnanjager Zr. Ms. Urk neemt ook deel, onder een mijnenbestrijdingstaakgroep. De oefening duurt tot 8 oktober 2020.

De Nederlandse eenheden opereren samen met Franse fregatten, onderzeeboten en het vliegdekschip Charles de Gaulle. Het gaat bij elkaar om bijna 1.000 Nederlandse militairen. Die werken samen met duizenden militairen uit België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Spanje en de Verenigde Staten.

Dynamic Mariner is een oefening die wordt georganiseerd door de NAVO en de French Maritime Force (FRMARFOR), de Franse tegenhanger van NLMARFOR. Dat is niet zonder reden: volgend jaar geven de Fransen leiding aan de taakgroep waar Nederland dit jaar sturing aan geeft.

Bron: Ministerie van Defensie