Tijdens de Nationale Dodenherdenking a.s. maandag herdenkt het Mariniersmuseum in Rotterdam omgekomen mariniers op bijzondere wijze.
Op maandag 4 mei staan de social mediakanalen van het museum 24 uur lang, ieder uur, in het teken van een omgekomen marinier. Op deze manier wil het museum bijdrage aan een moment van herdenken.

 Digitale erelijst

De mariniers die herdacht worden staan in de “erelijstmariniers”. In deze database zijn alle mariniers opgenomen die door of vanwege de dienst zijn gesneuveld of omgekomen, tijdens oorlogen, gevechtsacties, patrouilles, oefeningen, of door ongelukken in uitzendgebieden, vanaf 1940 tot heden. In de database kan gezocht worden op naam, op periode en op continent van overlijden. Van vrijwel alle omgekomen mariniers is een portretfoto en – waar mogelijk – andere persoonlijke informatie toegevoegd.

75 jaar bevrijding

In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. Sinds 1945 vieren we dat we in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Het Mariniersmuseum wil met dit platform de gesneuvelde mariniers letterlijk een gezicht geven en op gepaste wijze herdenken. Zeker nu het museum vanwege de Corona-maatregelen voorlopig gesloten is.

Een voorbeeld van een pagina op de erelijst is de informatie van sergeant der mariniers van Espen.

Sergeant der mariniers
Cornelis Jan Jacob van Espen
Geboren op 26 augustus 1903 te Zierikzee
Overleden op 10 mei 1940 te Rotterdam

Sergeant der mariniers Cornelis Jan Jacob van Espen was ingedeeld bij de compagnie Schuiling. Op 10 mei zuiverde deze compagnie onder kapitein Willem Schuiling een deel van de Boompjes nabij de Maasbruggen van Duitse troepen en hield hier 24 uur lang stand. Bij een poging voorwaarts te gaan riep sergeant der mariniers Cornelis Jan Jacob van Espen zijn manschappen toe  ‘Vooruit jongens, het is voor Hare Majesteit’. Vlak daarna werd hij dodelijk getroffen. Bij deze actie kwamen ook de mariniers Adriaan Poleij en Hendrik Wijnand van Winkel om. Sergeant Van Espen wordt herdacht op de plaquette aan de voormalige brugopgang op de Boompjes in Rotterdam, en op het monument voor de gevallenen in Yerseke.

 

Helaas zijn de gegevens van overleden mariniers uit het verre verleden vaak onbekend of niet volledig. Heeft u informatie over een marinier op de erelijst? U bent van harte welkom om informatie aan te leveren en de database aan te vullen om op deze wijze de mariniers te memoreren. Voor meer informatie en de onlinedatabase: www.mariniersmuseum.nl

 

Bron: Mariniersmuseum