Generaal-majoor der mariniers  Frank van Sprang wordt met ingang van 28 november de nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der veteranen en Inspecteur der reservisten. Hij volgt luitenant-generaal Hans van Griensven op en krijgt de rang van luitenant-generaal. De functie-overdracht is op 28 november 2019.

Van Sprang werd in 1985 beëdigd tot officier. Hij volgde met succes de opleiding tot Officier Kikvorsman. Van Sprang werd onder meer uitgezonden naar Cambodja. Ook maakte hij met het United States Marine Corps een uitzending mee in de Middellandse Zee en voor de kust van Somalië.

Van Sprang was docent amfibische operaties op het KIM en in 2007 volgde het commando over het eerste mariniersbataljon. Individueel werd hij uitgezonden naar Afghanistan in het ISAF hoofdkwartier. In mei 2014 volgde de bevordering tot brigadegeneraal der mariniers en plaatsvervangend directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedheid. Daarna werd hij Directeur Operaties CZSK en Commandant van het Korps Mariniers. Sinds 11 september 2017 is Van Sprang Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten.

 

Commandeur Huub Hulsker

Commandeur Huub Hulsker wordt op 11 november de nieuwe Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten en bevorderd tot schout-bij-nacht.

Hulsker rondde in 1985 het KIM af. Hij werd commandocentrale-officier en was tot 1999 commandant van onderzeeboot Hr. Ms. Walrus. In 2001 was hij de 1e officier van het fregat Hr. Ms. Bloys van Treslong. In november 2006 werd Hulsker commandant van bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam. Na commandant te zijn geweest van Zr. Ms. Rotterdam werd Hulsker Directeur Personeel & Bedrijfsvoering van het Commando Zeestrijdkrachten. Sinds eind mei 2017 is hij commandant Netherlands Maritime Force.

 

Kapitein-ter-zee Ad van de Sande

Kapitein ter zee Ad van de Sande volgde op 22 augustus Hulsker op als Commandant Netherlands Maritime Force bij gelijktijdige bevordering tot commandeur. Van de Sande rondde in 1986 het KIM af. Als wachtsofficier en later als commandocentrale officier voer hij op diverse schepen.

Van de Sande was 2 jaar commandant van Hr. Ms. Makkum. Na de Hogere Defensie Vorming werkte hij bij de afdeling Integrale Plannen van de Defensiestaf. Als commandant van het M-fregat Zr. Ms. Van Speijk nam hij deel aan antipiraterijoperaties nabij Somalië. Van mei 2017 tot augustus 2019 was hij als kapitein-ter-zee het Hoofd Integratie CZSK.

 

Bron tekst en foto’s: Defensie Actueel