“De Invictus Games vraagt wéér het uiterste van jullie, zoals jullie als militair gewend waren. Jullie zijn onoverwinnelijk, jullie zijn Invictus.” Dat zei plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim zaterdag 30 november 2019 bij de presentatie van de nationale ploeg voor de Invictus Games.

Doorn, 30 november 2019.
Team presentatie van het Nederlandse Invictus Team. Dit jaar worden de Invictus Games van 2020 gehouden in Den Haag, van 9 tot en met 16 mei 2020.

32 (oud-)militairen, die tijdens hun diensttijd ziek zijn geworden of (on)zichtbare verwondingen met zich meedragen, doen volgend jaar mee aan dit sportevenement in Den Haag. In totaal doen van 9 tot 16 mei 2020 zo’n 500 atleten uit 19 landen mee, die uitkomen op 9 sportonderdelen in het Zuiderpark.

Het is dan de 5e editie van de Invictus Games, na Londen (2014), Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018). “Daar gaan we weer voor elkaar door het vuur. Ieder teamlid is een onmisbare schakel. Er staan 32 helden voor u, die een hoge prijs hebben betaald voor onze vrijheid”, sprak kolonel der mariniers Stefan Nommensen. Vorig jaar in Sydney was hij nog deelnemer, nu is hij chef de mission.

Doorn, 30 november 2019.
Team presentatie van het Nederlandse Invictus Team. Dit jaar worden de Invictus Games van 2020 gehouden in Den Haag, van 9 tot en met 16 mei 2020.

Mix

De ploeg voor Den Haag bestaat ook dit keer uit een mix van ervaren deelnemers en debutanten. Teamcaptain is dit keer wachtmeester 1 van de Koninklijke Marechaussee, Wouter Bakker. “Een grote eer”, vindt de zitvolleyballer, die in Sydney zijn eerste editie meemaakte. Oud-landmachtmilitair Ed Zegel deed wel mee in Toronto (2017), maar miste de spelen van Sydney vorig jaar. “Ik heb nu de rust gevonden om dit keer echt te gaan genieten van de Invictus Games”, denkt hij. Voor oud-marinier Peter West is de eerste deelname een behoorlijke uitdaging. “Voor mijn teamgenoten en mij is het door de PTSS (posttraumatische stress-stoornis) moeilijk om je lekker te voelen in een drukke omgeving. Maar we gaan ervoor, als 1 team.”

 

Minister

De deelnemers kregen tijdens de presentatie ook nog een videoboodschap van minister Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij zegden alle steun toe aan het team en hun familie en vrienden. “Zij zijn bijna net zo belangrijk als de deelnemers zelf”, sprak generaal Eichelsheim.

 

Bron tekst & foto’s: Defensie | Actueel