Op 17 plekken in de wereld je gezicht laten zien en dat in 2 dagen tijd. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bezocht 23 en 24 december 2020 militairen die tijdens de feestdagen (ver) van huis zijn. ‘Kleine’ kanttekening: zijn bezoeken zijn digitaal. De minister van Defensie en de staatssecretaris reisden vandaag een stuk mee.


Een ‘reis’ rond de wereld via de digitale weg.

Vorig jaar bezochten ze nog fysiek verschillende eenheden in binnen- en buitenland die tijdens de feestdagen aan het werk waren. Door de coronacrisis is alles anders, maar persoonlijk contact staat nog altijd hoog in het vaandel. Juist in tijden van corona, onderstrepen de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Barbara Visser en de Commandant der Strijdkrachten (CDS). En dus werd deze bijzondere virtuele tour opgetuigd.

Ver van huis

Vanuit Den Haag staken ze de uitgezonden militairen een hart onder de riem. Ook gingen ze via een liveverbinding in gesprek met de militairen over hoe het is kerst ver van huis te vieren, hoe het thuisfront hiermee omgaat en wat er de komende dagen op het kerstmenu staat. De militairen stelden op hun beurt vragen over onder meer materieel en coronamaatregelen.

Grootste uitzending

De meeste Nederlandse militairen op uitzending brengen hun feestdagen door in Litouwen. Dat zijn er dit jaar 239. De minister en staatssecretaris haakten vandaag bij het bezoek aan dit land aan. Ook bij de daarop volgende 3 bezoeken waren zij virtueel aanwezig. Dat was een bezoek aan Afghanistan, waar 149 Nederlandse militairen kerst vieren. De militairen vertelden dat ze hun werk buiten de poort goed kunnen doen en dat ze dankbaarheid van de Afghaanse bevolking voelen.

Daarna was het tijd voor een bezoek aan Erbil in Irak. Een militair liet weten dat ze ‘het goed voor elkaar hebben’ op het kamp. En dat ze uitkijken naar de komst van de collega’s van Force Protection in januari. Tot slot verschenen de minister, staatssecretaris en CDS in Jordanië.

Kleinere missies en marineschip

Op het programma van de CDS staat verder een bezoek aan: Israël, Libanon, Bagdad, Mali, Koeweit, Bahrein, Abu Dhabi, Qatar, Dubai, Spanje, Italië, Tunesië en het marineschip
Zr. Ms Groningen, dat met bemanning in de West ligt.

 

Bron tekst en foto’s: Defensie actueel