Zr.Ms. Evertsen is vanmiddag uit Den Helder richting Japan vertrokken. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakt komende 7 maanden deel uit van de 10-schepen tellende UK Carrier Strike Group. Het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elizabeth is hiervan het middelpunt.
Het is de 1e operationele inzet van de UK Carrier Strike Group. Het vlootverband trekt vanuit het Verenigd Koninkrijk via de Middellandse Zee en Indische Oceaan naar Oost-Azië. Tijdens de route staan gezamenlijke oefeningen van de internationale marines centraal. Ook bieden de havenbezoeken kansen voor diplomatieke activiteiten. In december keert de vloot terug.
Zwaaien en toeteren
In verband met de coronamaatregelen was er geen volle kade met familieleden en vrienden. Zij zwaaiden en toeterden vanuit de auto’s op de parkeerplaats hun geliefde bemanningslid uit. De marine had speciale toeters uitgedeeld.
Commandant van Zr.Ms. Evertsen kapitein-luitenant ter zee George Pastoor kijkt uit naar de inzet. “Deelname biedt de unieke mogelijkheid om een lange tijd op het allerhoogste niveau te oefenen met onze bondgenoten. Dat is heel belangrijk, want op die manier zijn wij beter in staat om Nederland en onze bondgenoten te beschermen.”
Bemanning gevaccineerd
Zr.Ms. Evertsen heeft ongeveer 180 bemanningsleden aan boord, die voor vertrek zijn gevaccineerd. Hoofdtaak van het fregat is om bij te dragen aan de luchtverdediging. Andere fregatten in de vloot zijn bijvoorbeeld HMS Defender (Type 45-destroyer), HMS Kent (Type 23 ASW-fregat) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans.
Zij hebben allemaal de taak om HMS Queen Elizabeth bij te staan. Dit vliegkampschip is tijdelijk thuisbasis van 18 Britse en Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, 14 helikopters en een Royal Marines Commandos-eenheid. Daaromheen varen naast de fregatten ook ondersteuningsschepen (bevoorraders/tankers) en een onderzeeboot.
Bron: defensie.nl