De eerste 5 militair verpleegkundigen hebben, woensdag 2 december 2020, hun mariniersbaret uitgereikt gekregen. 4 onderofficieren kregen de baret op de marinierskazerne in Doorn van commandant van het Korps Mariniers brigade-generaal Jeff Mac Mootry, de 5e kreeg de baret in het Caribisch gebied overhandigd.

Enige jaren terug werd bepaald dat mariniers die verpleegkundige werden, geen marinier konden blijven. Zij moesten kiezen: óf marinier, óf verpleegkundige, maar dan als militair bij de vloot. Het ging gisteren dan ook om een her-uitreiking van de baret. De mannen waren eerder al marinier, maar hadden hun baret moeten inleveren toen ze verpleegkundige werden.

Het is niet alleen een nieuw dienstvak binnen het Korps Mariniers, maar ook een nieuw loopbaanpad. De mariniers geneeskundige dienst worden volwaardige AMV’ers en krijgen dus ook de mogelijkheid om hun civiele BIG-registratie te behouden.

Het Korps Mariniers telt nu zo’n 120 gewondenverzorgers. Dit zijn potentiele verpleegkundigen die zich nu medisch kunnen verdiepen zonder hun mariniersbaret kwijt te raken. In de nieuwe situatie blijft de Conventie van Geneve gewaarborgd. De mariniers Geneeskundige Dienst gebruiken hun wapen alleen voor zelfverdediging.

Veel belangstelling

De verwachting is dat de nieuwe loopbaanmogelijkheid op veel belangstelling kan rekenen. Van:

  1. Mariniers die door het volgen van de opleiding Geneeskundige Dienst hun status als mariniers moesten verruilen.
  2. Mariniers die na hun opleiding Geneeskundige Dienst het korps verlieten, omdat zij geen marinier konden blijven.
  3. Mariniers die de geneeskundige kant op willen, maar niet hun mariniersstatus willen verliezen.
  4. BIG-geregistreerde verpleegkundigen (civiel) die marinier willen worden.

 

Bron: Defensie Actueel