De krijgsmacht heeft met luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang een nieuwe inspecteur-generaal. Hij nam op vrijdag 29 november 2019 in Hilversum de functie over van luitenant-generaal Hans van Griensven die met leeftijdsontslag gaat.

De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) is een onafhankelijk raadgever van de minister. Hij bemiddelt op verzoek van Defensiepersoneel en legt jaarlijks veel werkbezoeken af. Iedere militair of burgermedewerker kan een beroep op hem doen. De IGK is ook Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten.

Onstuitbare drive

“De deur stond de afgelopen jaren bij u open voor iedereen die Defensie een warm hart toe draagt”, zei minister Ank Bijleveld-Schouten. “U deed uw werk met een onstuitbare drive. U bezocht ongeveer 250 eenheden, woonde 400 reservisten- en veteranenactiviteiten bij en sprak met zo’n 10.000 medewerkers. Niet voor niets wordt u een ‘man van de troepen’ genoemd.

Betrokken en strijdbaar

De minister roemde ook Van Griensvens aandacht voor veteranen. “Om welke veteranen het ook ging: u was altijd zeer betrokken, oprecht geïnteresseerd in hun verhalen en strijdbaar als het ging om hun positie. U wist dat het nooit te laat was voor erkenning en waardering.”

Ze bedankte hem voor zijn onvermoeibare loyaliteit aan Defensie, zijn inzet en enthousiasme.

Rustig en zelfverzekerd

Opvolger Van Sprang staat volgens Bijleveld bekend als iemand die zich vastbijt in ingewikkelde vraagstukken. Daarbij blijft rustig en zelfverzekerd. “Net als Van Griensven geniet hij het vertrouwen van manschappen en commandanten. Hij zet aan tot luisteren, laat ons kritisch naar onszelf kijken en geeft aan wat beter kan. In het belang van Defensie en onze mensen”, aldus de bewindsvrouw. Van Sprang vervult de rol van IGK als 14e in rij na prins Bernard. De minister zei er alle vertrouwen in te hebben.

 

Bron tekst & foto: Defensie | actueel