Op zaterdag 7 maart vindt de leukste nacht van het jaar weer plaats: Museumnacht010. Vanaf 18.00 uur, twee uur voordat de andere Rotterdamse musea in actie komen, kunnen bezoekers al terecht bij het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven en bij de nabijgelegen Stadshelling Koningspoort. Start de avond met een goed gevulde maag en eet mee met de mannen van het Korps Mariniers. Onder het genot van de lekkerste friet van Nederland, vertellen zij jou graag wat hun werk inhoudt. Zowel buiten op straat als in het museum zelf ontmoet je mariniers. Daarnaast biedt het Mariniersmuseum rondleidingen naar het dak van het Witte Huis. Een unieke kans om vanaf een van de mooiste plekken van de stad – normaal gesproken gesloten voor publiek – te genieten van een grandioos uitzicht over de skyline van Rotterdam bij nacht.

Eet mee met de mariniers bij de Koningspoort

Op een lege maag de Museumnacht in gaan is niet nodig. Dit jaar betrekt het Mariniersmuseum voor het eerst ook het terrein van De Koningspoort bij de museumnacht. Deze prachtige historische werf direct aan de Oude Haven was tot nu altijd gesloten voor het grote publiek. Een unieke plek waar je vast al eens langs bent gekomen en die je nu dus met eigen ogen kan bewonderen. Speciaal voor de museumnacht zal het terrein kleurrijk worden uitgelicht en gezellig zijn ingericht met feestelijke foodtrucks en gezellige zitjes.
Al vanaf 18.00 uur is hier van allerlei lekkers te krijgen in de foodtrucks van Hieper de Pieper; heerlijke verse en ongeschilde friet, ook verkrijgbaar als “Friet Stoverij”: friet, met huisgemaakt stoofvlees. Daarnaast zijn er belachelijk lekkere hotdogs en burgers. Alle producten zijn gemaakt met duurzame en eerlijke ingrediënten. Hieper de Pieper werd foodtruck van het jaar en hun (h)eerlijk friet werd bekroond met een cijfer 9 in de AD Friettest.
Onder het genot hapje en een drankje eten ontmoet je de mannen van het Korps Mariniers en kan je hun persoonlijke verhalen horen en ze uiteraard vragen stellen. De rest van de avond is er nog meer heerlijks; zo is er een bitterballenproeverij (ook vegetarisch) en is er een bijzonder speciaal biertje, het zogenaamde ‘Pieperbier’, te verkrijgen.

In het Museum

Uiteraard is het museum zelf ook geopend tijdens de museumnacht; je kunt bijvoorbeeld in de nieuwste aanwinst – een militair rupsvoertuig, de BV-206  –plaatsnemen! Hier ontmoet je ook de mannen van de Marine Mechanics, automonteurs, van de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Zij waren het die dit immense voertuig van ruim 7 meter lang en 4500 kilo zwaar demonteerden voor vervoer naar het Mariniersmuseum en het ter plekke ook weer in elkaar hebben gezet.

Achter in de laadruimte van de BV is een dilemmaprogramma te volgen. Jij gaat mee op missie naar Afghanistan en krijgt waargebeurde dilemma’s voorgeschoteld. Je komt voor keuzes te staan die het verschil kunnen maken tussen leven of dood. Beslissingen die een échte marinier tijdens zijn missies moet maken!

Cadeautje

In onze speciale photobooth maak je – al dan niet verkleed in marinierskleding, – je eigen gratis museumnachtsouvenir. Een stoer aandenken aan je bezoek aan het Mariniersmuseum én ook superleuk om thuis nog even te delen op social media.

Het dak op

Even van perspectief veranderen tijdens de Museumnacht? Stap dan het 43 meter hoge dak op van één van Rotterdams mooiste hoogtepunten: het Witte Huis. Ooit de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en een tijd lang het hoogste kantoorgebouw van Europa. Een unieke kans, want het Witte Huis is normaal gesproken gesloten voor publiek. Maak je Museumnacht net zo spectaculair als het uitzicht op de skyline. Vanaf 20.00 uur wordt er elk half uur een rondleiding gegeven naar het dak van Het Witte Huis. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees op tijd.

Algemene informatie

De Museumnacht vindt plaats van 20:00 – 01:00 uur. De avond in het Mariniersmuseum begint om 18.00 uur en eindigt om 01.00 uur

Eet mee met de mariniers!

Vanaf: 18:00 uur
Waar: het terrein van De Koningspoort aan de Oude Haven, schuin tegenover het Mariniersmuseum.
Koffie en thee is gratis, alle overige consumpties en maaltijden zijn voor eigen rekening.

Het Witte Huis

Tijdslot: 20.00 uur – 01.00 uur: vanaf 20.00 uur worden er elk half uur rondleidingen naar het dak van Het Witte Huis voor kleine groepen (max. 12 personen) gegeven. Het aantal plaatsen is beperkt, tickets kunnen vanaf 20:00 opgehaald worden in het museum. Zonder ticket alleen toegang als er nog plaatsen vrij zijn.

Mariniersmuseum

Het Mariniersmuseum in Rotterdam vertelt het verhaal van het Korps Mariniers. De mariniers, speciaal onderdeel van de Koninklijke Marine, zijn onze zeesoldaten die sinds 1665 wereldwijd worden ingezet om op de grens van land en water te waken over onze vrede en veiligheid. Het Mariniersmuseum staat bekend als het ‘stoerste uitje van Rotterdam’; een echt no-nonsens museum en een plek om niet alleen te kijken en te luisteren maar waar ook volop interactief aanbod is. Aan de hand van objecten, verhalen én activiteiten beleef je hier het werk van deze stoere mannen en leer je de wereld zien zoals zij dat doen. Een klein museum met een groot verhaal dus; over de wereld van mariniers en mariniers in de wereld!

Naast de bovengenoemde programmering is natuurlijk ook de vaste opstelling van het Mariniersmuseum te bezichtigen tijdens de Museumnacht.

Adres Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-13, 3011 WH Rotterdam, www.mariniersmuseum.nl