Korporaal van de mariniers Boy kreeg vandaag op de van Braam Houckgeest kazerne in Doorn het Erekoord Koninklijke Marine. Hij ontving het huldeblijk voor de levensreddende handelingen die hij op 9 februari 2021 verrichtte.

Korporaal Boy was die dag thuis aan het werk, toen hij geschreeuw hoorde in het appartementencomplex. Het geschreeuw kwam uit het appartement van zijn buurvrouw. Zij had zichzelf met een cirkelzaag in haar bovenbeen gezaagd. Dit veroorzaakte een grote wond over de breedte van haar bovenbeen, met een catastrofale bloeding tot gevolg. Het slachtoffer had zelf nog geprobeerd met een riem de bloeding te stelpen, maar dit had geen succes. De korporaal heeft onmiddellijk zijn Combat Life Saver hulp tas gepakt en een tourniquet op haar been geplaatst. De tourniquet werd maximaal aangedraaid, maar het bloeden stopte niet. De korporaal heeft toen met twee vuisten direct druk uitgeoefend op de wond, waardoor de bloeding zo goed als stopte. Ondertussen vroeg hij zijn onderbuurman 112 te bellen. Het ambulance personeel was hierdoor snel ter plaatse. Door het snelle en doortastende optreden van korporaal Boy heeft hij het leven van zijn buurvrouw gered.

Korporaal van de mariniers Boy kreeg het erekoord uit handen van Commandant 2e Marine Combat Group luitenant-kolonel der mariniers Chris Wigger en adjudant van de mariniers Peter Boxmeer. Dit gebeurde in het bijzijn van Korpsadjudant Willem de Koning, personeel van het Combat Service Support Squadron en familie van de korporaal.

Blauw erekoord

Het blauwe erekoord is een onderscheiding die kan worden uitgereikt aan militairen en burgers van de Koninklijke Marine.

 

Het is bedoeld voor degene die op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden om loffelijk handelt op een manier die uitgaat boven wat van iemand in die omstandigheden mag worden verwacht.

 

Bron: Facebook Korps Mariniers