Nederland telt ruim 110.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Op het Malieveld werd de missie in IFOR/SFOR (Bosnië ’95-2004) belicht, extra aandacht geschonken aan Koopvaardijveteranen en trad cabaretier Javier Guzman op.

Minister Bijleveld-Schouten bedankt veteranen (Bron: Defensie)

Nederlandse Veteranendag werd op 29 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. de Koning, viceminister-president de Jonge en minister van Defensie Bijleveld. Daar stonden verhalen van veteranen centraal, zoals die van Erik Krikke, OK-assistent in Afghanistan, Bosnië-veteraan en gastdocent op vele scholen, Jackson Rodrigues da Cruz, Antoinette van de Ven, als militair arts ingezet in Pakistan en NL-Indië veteraan Henk Groenewegen.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de eerste vrouwen zich aansloten bij de Nederlandse Krijgsmacht. Op Veteranendag werd daarom extra aandacht geschonken aan vrouwelijke veteranen. Een groep van tien 80+ veteranen waren als speciale gast bij het programma aanwezig, daaronder een van de oudste vrouwelijke veteranen en de eerste vrouwelijke Libanonveteraan.

Oude en nieuwe Veteranen tijdens de medaille-uitreiking (Bron: NOS)

Op het Binnenhof vond aansluitend een medaille-uitreiking plaats aan ongeveer 80 veteranen die net terug waren van een missie. Daaraan voorafgaand reikten de vicepremier, de minister en staatssecretaris van Defensie, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en de Commandant der Strijdkrachten vijf bijzondere onderscheidingen uit aan oudere en jongere veteranen.

Defilé met detachement COM-leden (Bron: Willem van Wegen)

Verder kregen zes militaire tolken de speciale Tolkenpenning uit handen van de minister van Defensie en bedankt zij de partner van een veteraan als representant van het thuisfront.

Daarna startte het Nationale Defilé van bijna 4000 veteranen, afgenomen door Z.M. de Koning. De hele dag was er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, sportieve attracties, een informatiemarkt, veteranenkunst en muziek.

 

Op het grote podium Malieveld werd een gevarieerd muziekprogramma geboden, vanaf 14.40 uur met optredens van ‘Tour of Duty’ bands die hebben opgetreden in missiegebieden. Het afsluitende concert werd gegeven door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ met zangeres Shirma Rouse. In het Plaza-theater trad  cabaretier Javier Guzman op met een speciaal veteranenprogramma.

 

Bron tekst: Nationaal Comité Veteranendag
Foto’s: Ministerie van Defensie, NOS en Willen van Wegen

Voor meer foto’s klik hier!