Negentien mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) hebben vorige week een Belgische herinneringsmedaille gekregen voor hun inzet in de Belgisch-Nederlandse Task Group 631 in Irak. Ze ontvingen de eerbewijzen in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn uit handen van de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Jan Hut.

De Belgen (van de Special Forces Group) en Nederlanders (mariniers en commando’s) trainden tussen 2014-2016 in de Iraakse hoofdstad Bagdad, samen met eenheden uit andere landen, Iraakse militairen. Later, tussen januari 2017 en april 2018, ondersteunden ze vanuit Koerdistan Irakese strijdkrachten in hun strijd tegen islamitische Staat. Dat gebeurde op dat moment voornamelijk in een gebied tussen Mosul en de Syrische grens.

 

 

Constant dreiging

De Belgisch-Nederlandse Task Group vervulde hoofdzakelijk een ondersteunende rol. Ze attendeerden de Irakezen op onder meer doelen en regelden artillerie- en luchtsteun. “Het was best wel een gevaarlijke operatie”, weet de Belgische luitenant-kolonel Bob Dufrane. Hij is in zowel Doorn (Korps Mariniers) als Roosendaal (Korps Commando Troepen) namens zijn land liaisonofficier voor de Special Operations Forces. “Er was een constante dreiging van IED’s en zelfmoordaanslagen. Daarbij verliep de samenwerking in de verschillende rotaties goed. We hebben ongeveer dezelfde cultuur en werkten al geruime tijd samen bij het gereed stellen van onze operators. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat maakt de samenwerking juist rijker. Ik denk dat de Task Group 631 ons nog dichter bij elkaar heeft gebracht. In elk geval spreekt België met deze medailles zijn dank uit aan de Nederlandse militairen, zowel mariniers en commando’s. Maar ook aan ondersteunende eenheden, waarbij verbindelaars en medisch personeel, om er maar enkele te noemen. We zijn jullie zeer erkentelijk.”

Moeite waard

Een marinier die in Koerdistan aan de laatste acties van de Task Group 631 deelnam, noemde de Belgische geste ‘een mooi gebaar’. “De medaille is belangrijk, samenwerking is belangrijker.” Een collega: “Het is in zo’n Task Group belangrijk om de samenwerking te zoeken en de verschillen te overbruggen. Mooi zo’n medaille, maar nog belangrijker is wat je ervoor deed. De missie was volop de moeite waard.”

 

Bron: Defensie krant