Defensie heeft op Bevrijdingsdag met militaire voertuigen gebak gebracht naar 35 zorginstellingen in Nederland. Op initiatief van de landmacht werd het zorgpersoneel op deze manier bedankt voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus.

 

Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur UMC Utrecht, neemt het gebak in ontvangst van een explosievenrobot.

Ook minister Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Barbara Visser, de Commandant der Strijdkrachten en de Commandant Landstrijdkrachten verrasten zorgpersoneel. Defensie is in de betreffende zorginstellingen betrokken (geweest) door de inzet van medisch personeel en materieel. Hieronder zijn ook de 12 zogenoemde Defensie relatieziekenhuizen waar de krijgsmacht al lang mee samenwerkt. Voor het opleiden van militairen in het geneeskundige vak of door een ziekenhuis dat personeel als reservist uitleent voor zorg aan Nederlandse militairen op missie.

Bij het Erasmus MC ontving dr. Joke Boonstra Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martijn Wijnen. Boonstra: “Dit initiatief van Defensie wordt juist op een dag als vandaag bijzonder gewaardeerd. In de afgelopen weken hebben militairen ons geweldig goed ondersteund, zowel bij de patiëntenzorg als bij complexe planningsvraagstukken. Een feestelijk moment als dit onderstreept het belang van deze samenwerking. “

Diep respect

Minister Ank Bijleveld bezorgt gebak bij zorgpersoneel.

Defensie draagt alle medewerkers in de zorg een warm hart toe. “U zet zich dag en nacht in voor onze gezondheid en daarmee voor onze veiligheid en vrijheid. U verdient diep respect van ons allemaal. Ik ben dan ook blij dat Defensiecollega’s u kunnen ondersteunen. Juist op Bevrijdingsdag willen wij onze dank en waardering overbrengen voor uw enorme inzet”, aldus de commandant van de landmacht luitenant-generaal Martin Wijnen aan het zorgpersoneel.

 

Vrijheid onverwacht onder druk

Wijnen: “Dit jaar herdenken we in heel ons land het einde van de Tweede Wereldoorlog. We vieren 75 jaar vrijheid. Hoe ironisch is het, dat in het jaar waarin we dit uitgebreid zouden moeten vieren, deze vrijheid op onverwachte wijze onder druk staat.”

 

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer brengt gebak.

Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur UMC Utrecht, nam het gebak in ontvangst met een explosievenrobot: “Dank voor deze mooie ceremonie én het gebak als eerbetoon aan onze zorgverleners. Het zijn bijzondere tijden waarin we met jullie hulp de best mogelijke zorg leveren. Groen en wit staan zo samen in de strijd.

 

 

 

 

 

 

Bron: Tekst en foto’s. MCD