Op zondagmiddag verzamelden we ons in het Westerpark voor de traditionele vlaggenparade. De tocht ging door de binnenstad van Nijmegen. Op deze wijze kunnen de militaire- en burgergroepen zich presenteren aan het in grote getale toegestroomde publiek. De tocht eindigde op de Wedren, en daar stelden de groepen zich op. Nadat de 4-daagse marsleider dhr. H.Sackers officieel…. “de 104e 4-daagse voor geopend”…. had verklaard nam hij de parade af. De Wedren is het plein waar alle deelnemers samenkomen en is tevens de vierdaagse de start en finish locatie.

Deze 4-daagse was dit keer wel historisch te noemen. Anders dan anders. Een nieuwe aanmeldprocedure die niet altijd vlekkeloos verliep. Het aantal aanmeldingen bleef steken net boven de 42.000. Het blijft gissen naar de oorzaak misschien het nog steeds aanwezige Corona virus, de spanningen m.b.t. Oekraïne, wie zal het zeggen. Hoge temperaturen werden er voorspeld, tot wel tegen de 40 graden op de 1e wandeldag. Op de maandagmiddag kwam het bericht dat voor het eerst in de vierdaagse geschiedenis de eerste wandeldag werd gecanceld. Een juiste beslissing, het was op dinsdag bloedheet. Sport verbroedert. Veel mensen gesproken en onder het genot van een biertje de dag doorgekomen.

Ons COM detachement bestond dit jaar helaas uit één 30 km groep. Voor een 40 km groep was er net 1 man te weinig. Een groep moet minimaal uit 11 lopers bestaan. Een aantal van onze 40 km lopers hebben dit keer individueel deelgenomen. Twee man zijn overgestapt naar de 30 km groep.  Woensdag dag 1, in feite de 2e marsdag, konden we eindelijk van start. Toch was de temperatuur nog steeds aan de hoge kant. De sfeer was weer geweldig en de saamhorigheid en kameraadschap (onderweg elkaar steunen en helpen daar waar nodig), zorgden er voor dat we allemaal finishte.

Donderdagochtend meldden zich 2 man af. De dag ervoor eiste zijn tol. Deze donderdag de dag van de zeven heuvelen zag het weer er heel anders uit dan de dagen ervoor, het regende flink maar toch haalden we zonder problemen de finish.

Vrijdag alweer de laatste wandeldag. Ook deze dag is prima verlopen. Bij het sportpark De Kluis zijn beloningen uitgereikt en konden we genieten van de intocht over de Via Gladiola. Vele duizenden mensen staan langs de weg om de lopers binnen te halen. Blijft overweldigend en uniek. Met maar twee uitvallers mag ik wel spreken van een succesvolle 4-Daagse 2022. Op de gepubliceerde foto ziet u een heel trots COM detachement.

Zijn er onder de COM leden die deelname aan dit wandelevenement nog steeds op hun verlanglijstje hebben staan, gewoon doen. Nieuwe lopers zijn nodig om het COM in de 4-daagse te laten vertegenwoordigen. Ik verwelkom u graag.

Tot volgend jaar

Cees Mudde