Met diepliggende ogen en lijkbleek van vermoeidheid marcheerden ze vrijdag 17 januari 2020 de Van Ghentkazerne in Rotterdam binnen. 15 april 2019 waren 127 deelnemers aan lichting 2019/02 van de initiële mariniersopleiding begonnen. Na de eerste week op de Van. Ghentkazerne te hebben doorgebracht heeft het blok week 2 en 3 het mooie eiland Texel bezocht.

Na aankomst in Den Helder werd de oversteek met de LCU naar Texel gemaakt. Hier aangekomen begonnen de cursisten met de eerste groepsopdracht. Het intro bivak op Texel was bedoeld om de cursisten bekend te laten worden met het mariniers leven alsmede het amfibische aspect van de Marinier.
17 januari 2020 rondden 83 van hen, onder regenachtige omstandigheden, de EVO af met de traditionele Final Exercise (FINEX).

 

 

25 kilometer met volle bepakking

De FINEX is een loodzware eindoefening, waarin al het geleerde nogmaals de revue passeert. Daarvoor wordt niet alleen gebruikgemaakt van militaire oefenterreinen, maar ook van civiele objecten zoals het Feyenoord Stadion te Rotterdam. Met gepantserde rupsvoertuigen en wapens inspecteren zij het gebied in en rondom het stadion van Feyenoord. Ook de Chinook-transporthelikopter van defensie wordt daarbij ingezet. Op sociale media vroegen meerdere mensen zich af waarom de helikopter rondvloog boven de regio. Maar geen paniek: het ging om de zogeheten Final Exercise van het Mariniers Opleidingscentrum in Rotterdam.

De FINEX wordt altijd afgesloten met een mars van 25 kilometer met volle bepakking. Eindpunt is de Van Ghentkazerne. Via de oude hoofdpoort en onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers marcheren de mariniers naar het exercitieterrein, toegejuicht door oud-mariniers, mariniers en familie en vrienden.

Na de korte toespraak van Hoofd Initiële Opleidingen majoor der mariniers Victor Maas mochten de mariniers de opleidingsbaret afdoen en vervangen door de felbegeerde mariniersbaret.

De ‘Best Man’ van de opleiding is: Mariniers 1 Alg. R.D. Bakelaar
De beste schutter van de opleiding is: Marinier 1 Alg. C.A. Weijler

Foto’s Feyenoord Stadion: Cees van der Wal
Overige: Defensie en Jaap C. de Bruin

Meer foto’s