Na 81 dagen en daarmee de langstdurende beveiliging ooit, is het hierbij betrokken Vessel Protection Detachment (VPD) terug op Hollandse bodem. Vanwege het COVID-19 virus zaten de zwaarbewapende mariniers vast op het cargoschip BigRoll Bering, dat ze beschermden tegen piraterij. Mandag 8 juni 2020 zijn de militairen geland op Rotterdam The Hague Airport.

Archief: Mariniers beschermen een schip tegen piraterij.

Normaal gesproken vliegt een VPD voor enkele dagen tot een paar weken naar een bepaald gebied, om grote schepen in de zogenoemde High Risk Area (de Golf van Aden en de Arabische zee) te beveiligen. Vanwege vliegbeperkingen door de pandemie konden de 10 mariniers en 1 marineman van de vloot alleen niet terug. Daardoor voer de club niet alleen mee tussen Egypte en Taiwan, maar ook weer mee terug naar Egypte. “Het heeft even geduurd, maar we zijn enorm blij dat we weer terug zijn”, vertelt VPD-commandant eerste luitenant der mariniers Jochem.

De recordinzet van de duur van een VPD stond op 6 weken. “Dat hebben jullie ruimschoots overschreden”, schrijft Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten in een brief aan de mariniers. Ze wilde de mannen verwelkomen op de luchthaven, maar deed dit toch niet. “Omdat ik mij realiseer dat jullie nu het liefste naar huis gaan om het thuisfront weer in de armen te sluiten. Kom maar snel in Den Haag op de koffie.”

 

Bron: Defensie Actueel