4 kikvorsmannen van Taskforce Barracuda ontvingen donderdag 14 november 2019 het Kruis van Verdienste. Zij kregen de hoge onderscheiding voor hun acties in 2011. Met explosieven beschadigden de militairen toen 2 schepen van Somalische piraten. Die waren hierdoor langdurig niet meer in te zetten als piratenmoederschip.
Minister Ank-Bijleveld-Schouten reikte het eremetaal in Rotterdam uit. “Het saboteren van piratenmoederschepen heeft een keerpunt opgeleverd in het bestrijden van piraterij. Daar mag ieder lid van deze eenheid met recht trots op zijn. De internationale belangstelling van zuster-eenheden die jullie na afloop hebben gekregen, is daar een teken van”, zei Minister Ank Bijleveld. De 4 speelden het klaar om in 2 afzonderlijke missies de schepen uit te schakelen onder uiterst moeilijke omstandigheden: op volle zee, bij zware deining, in een gebied waar veel haaien en orka’s zijn.
De Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers moest na inzet in Afghanistan aan de slag in de wateren rond Somalië. Daar tierde de piraterij welig. Nederland wilde er als zeevarend land tegen in actie komen en richtte Taskforce Barracuda op.
Moederschepen beschadigd door bommen
Na intensieve voorbereiding gingen in het najaar van 2011 sergeant-majoor van de mariniers Harm en sergeant van de mariniers Tim, op pad naar een piratenmoederschip voor de kust. Ze naderden het en plaatsen ongezien een bom. Dat lukte pas na enkele pogingen, omdat de vooraf bedachte plekken niet geschikt bleken. 20 minuten na hun vertrek volgde de ontploffing en raakte het vaartuig zwaar beschadigd. Door de geslaagde actie kon het gesaboteerde schip langdurig niet meer worden ingezet als piratenmoederschip of voor logistiek transport. Het maximale resultaat was behaald.
Enorme deining
De nacht ervoor wisten de sergeanten Dennis en Alex ook al een piratenmoederschip onschadelijk te maken. De enorme deining maakte het plaatsen van het explosief moeilijk en Alex werd per ongeluk geëlektrocuteerd door het shark shield van Dennis. De 2 wisten het explosief echter te plaatsen en zwommen weg. 1 van de 2 radio’s bleek, eenmaal op weg naar het rendez-vous-punt, niet te werken. Gelukkig werkte de andere wel en konden de kikvorsmannen alsnog worden opgepikt. “Toen jullie eindelijk in veiligheid waren, wisselden jullie geen grote woorden. Maar een simpel: ‘Ging lekker hè? Peukie doen?'”, aldus Bijleveld. De volgende dag bleek dat de missie was geslaagd. “Door het succes van de missie was deze gijzeling beëindigd en zijn toekomstige kapingen voorkomen. Missie geslaagd. En hoe.”
Ereteken voor Verdienste
Luitenant-kolonel der mariniers Oscar, majoor der mariniers Nando en sergeant-majoor van de mariniers Marcel ontvingen het Ereteken voor Verdienste in zilver. Dit omdat zij de randvoorwaarden schiepen en de basis legden van waaruit de 4 andere gedecoreerden hun werk konden doen. “Jullie hadden – en hebben – hun volste vertrouwen. Kikvorsmannen zijn geen mannen van veel woorden. Ze zullen er nooit 3 gebruiken, als 1 volstaat. Maar als je met goede mensen samenwerkt, hoef je ook niet veel te zeggen. Dankzij jullie uitstekende werk als commandanten liep het.
Minister Bijleveld zei te hopen dat het publiek 1 ding na afloop van de bijeenkomst onthoudt. “Het meest geavanceerde wapensysteem ter wereld zijn … onze militairen zelf. Hun daden zijn een voorbeeld voor ons allemaal.”
Bron Tekst en Foto’s: Defensie | Actueel