De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft met de Tamboers & Pijpers gisteravond opgetreden in het Rotterdamse Concertgebouw De Doelen. Met Glennis Grace op het podium kreeg de avond extra cachet.

De energie spatte er bij aanvang van het concert meteen vanaf.  Dat gebeurde tijdens het overrompelende ‘Liberty Fanfare’ van de Amerikaanse filmmuziekcomponist John Williams.

(Inter)nationale genodigden werden muzikaal toegespeeld met de ‘Befriended Regiments March’. Denk daarbij aan overbekende thema’s van onder meer de U.S. Marines Corps, de Britse Royal Marines en Her Majesty’s Royal Navy. Relaties gingen bij hun betreffende hymne staan

Latijns-Amerikaanse stijl
Latijns-Amerikaanse muziek vormde de rode draad. Zo speelde de Marinierskapel de ‘Cuban Overture’ van jazzy componist George Gershwin. In deze uitgebreide Rumba voerden de karakteristieke geluiden van onder meer bongo, claves en maracas de luisteraar in gedachten naar het Caribisch gebied. Daarnaast toonden mooie individuele solo’s vanuit de verschillende instrumentengroepen de kwaliteit van dit veelzijdige orkest.

Sergeant muzikant Jeroen Schippers voerde het nieuwe trompetconcert ‘Latin American Chronicles’ uit van de ook aanwezige Argentijns-Amerikaanse componist Daniel Freiberg. Het 3-delige sfeervolle werk is speciaal voor de Marinierskapel kleurrijk geïnstrumenteerd. Solo-trompettist Schippers liet met zangerige toon horen alle registers op zijn instrumenten te beheersen, van intiem naar spetterend virtuoos.

 

Glennis Grace
Het gastoptreden van ‘powervrouw’ Glennis Grace zorgde voor nog meer muzikaal vuurwerk. Bekend zijn haar optredens in Beste zangers van Nederland, The Passion en America’s got Talent. Met haar kenmerkende uithalen, vibrato en aanzwellend volume ‘knalde’ ze overbekende hits de zaal in. Dat ging vakkundig begeleid door een in spetterende coverband getransformeerde Marinierskapel.

 

Mariniersbrigade
Toch had het hoogtepunt alles te maken met de oprichting van de Mariniersbrigade in het Amerikaanse Camp Lejeune, 75 jaar geleden. Nederlandse mariniers werden er opgeleid en uiteindelijk eind jaren 40 ingezet om de Nederlandse belangen in Indië te behartigen. 5 mariniers van die eerste generatie, inmiddels 98 en 99 jaar oud, werden in het zonnetje gezet en kregen een staande ovatie. Met archiefmateriaal en indrukwekkende filmbeelden van het NIMH en muziek van Stephen Melillo werd een hommage gebracht aan deze Mariniersbrigade.

 

 

Finale
De finale werd ingeluid met de Mars 1488, refererend aan het oprichtingsjaar van de Nederlandse Marine, gevolgd door een item over het Korps Mariniers anno 2019. Grote schermen toonden beeldmateriaal van amfibische oefeningen in Noorwegen en bergtrainingen in Schotland. Indringende muziek uit de bekroonde serie Game of Thrones ondersteunden de beelden.

Al met al was ook dit optreden weer een geslaagd Korpsconcert van het Korps Mariniers, zoals elk jaar wordt gegeven.

 

Bron tekst & foto’s:  Defensie | actueel: