Op maandag 4 februari waren leden van het COM Rotterdam aanwezig bij de overdracht van de Amerikaanse vlag, die op 6 juni 1944 door de Amerikanen werd meegenomen bij de invasie in Normandië. De vlag werd met pantserwagens, onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee naar de Kunsthal in Rotterdam gebracht.

De vlag werd opgewacht door een erecouloir van actief dienende Amerikaanse- en Nederlandse militairen, Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en ‘last but not least’  enkele veteranen, waaronder leden van het COM Rotterdam.

 

 

 

 

Tijdens een militair ceremonieel namen de Minister van Defensie Ank Bijleveld en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra de vlag in ontvangst. In de toespraken die volgden werd onder meer uitgelegd dat deze verbleekte en door kogels gehavende vlag bij de landing op Utah Beach in Normandië voor vele Amerikanen het laatste was wat zij te zien kregen. Na het verlaten van hun landingsvaartuig  LCC 60 sneuvelden velen van hen onder het Duitse spervuur.

Een ensemble van het Rotterdamse Philharmonisch Orkest speelde vervolgens het Amerikaanse- en het Nederlandse volkslied, waarna de vlag in een vitrine werd bijgezet en 14 dagen zal worden tentoongesteld aan het Rotterdamse publiek.

De vlag is sinds 2014 in bezit van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk.Hij heeft er destijds de lieve som van €450.000 voor betaald en wil de vlag schenken aan de Verenigde Staten, omdat de “Stars and Stripes” volgens hem daar thuishoren. De ambassadeur Pete Hoekstra hoopt dat de Amerikaanse president Donald Trump hem zelf komt ophalen.

Het was voor de aanwezige COM-leden een enorme eer bij dit ceremonieel aanwezig te zijn.

Adriaan van Westenbrugge
Commissaris Activiteiten COM onderafdeling Rotterdam
tevens penningmeester a.i.