Mentale kracht en teamgeest, daar gaat het om, bij de strijdkrachten én onze samenleving. Dat hield Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer studenten politicologie van de Universiteit Leiden voor. “Want onze vijanden hebben een hekel aan krachtige samenlevingen.” De luitenant-admiraal sprak zijn gehoor toe,  donderdag 12 november 2020,  tijdens een lustrumlezing voor hun vereniging.

Special Forces

Eigenlijk wilde Bauer strijdlust opwekken bij zijn publiek van toekomstige bestuurders, politici en ambtenaren. Om dat te bereiken nam hij de special forces als voorbeeld. Natuurlijk zijn die extreem fit, fysiek sterk en gefocust. “Maar het is hun mentale kracht die het verschil maakt. Een sterke wil zal bepalen of je onder de druk bezwijkt of niet.” Wat daarbij hoort is onvoorwaardelijke trouw aan de groep. Die groep moet óók zo sterk mogelijk zijn, of het nu gaat om een gevechtseenheid of het land waarvoor de militair dient.

 

What do you want to do ?

New mail

Pieter Omtzigt wordt staande gehouden door demonstranten.

 

Samenleving beschadigen

Die veerkracht en volharding mist Bauer soms in onze maatschappij. “Ik vind het bijvoorbeeld verbijsterend dat mensen weigeren een mondkapje te dragen en de lockdown vergelijken met de Nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Mensen die de politie aanvallen, leden van het parlement achtervolgen en doodsbedreigingen schreeuwen. Ik ben daar erg bezorgd over, omdat ik merk dat ze mensen die hun denkbeelden niet delen als vijanden zien. Ze stellen hun eigen belang boven het algemene en beschadigen daarmee onze samenleving.”

 

 

Jens Stoltenberg, de huidige secretaris-generaal Wikipedia/org

Informatieoorlog

Laat dat nu precies hetzelfde doel zijn dat onze vijanden hebben. “Zij bewapenen zich niet alleen met oorlogsschepen en hypersone raketten, maar ook met middelen om de sociale cohesie van landen, ons land, aan te vallen.” Bauer doelt daarmee op de informatieoorlog, de ‘mind  battles’ die tegenwoordig worden gevoerd. “Conflicten gaan steeds meer om het beïnvloeden van hoe mensen denken.” Rusland dat door actieve verspreiding van desinformatie de betrokkenheid bij de ramp met MH17 ontkent. Een nepbrief, zogenaamd van secretaris-generaal Stoltenberg, over terugtrekking van de troepen uit Litouwen. De valse claim dat NAVO-oefening Defender 2020 corona in Europa heeft verspreid. En net zoals bij die demonstranten maken de social media alles nog eens erger.

Ramp MH17 houdt Nederland al 5 jaar in zijn greep (NOS)

 

Hechte banden

Door de ‘mist van de vrede’ lijken dit allemaal geen urgente zaken, maar niets is minder waar. Bauer zal er als aankomend Voorzitter van het NAVO-Militair Comité dan ook alles aan doen “om onze vijanden te blijven ergeren door een sterke band met onze transatlantische bondgenoten.” Want hechte banden, daar gaat het volgens hem om. Tussen bevriende landen, maar ook binnen een maatschappij.

“En dat is waar ik jullie hulp bij nodig heb,” zei hij tegen de studenten politicologie. “Ik wil jullie als toekomstige bestuurders en politici vragen om te bouwen aan de veerkracht van onze samenleving en die ook te onderhouden. Door leiders te zijn die verenigen en niet polariseren. Bescherm jezelf tegen desinformatie en vraag jezelf af in wiens voordeel het is om verwarring en verdeling te creëren. Ik hoop dat jullie daarbij inspiratie halen uit het teamwork van onze militairen. En dat jullie, net zoals zij, je realiseren dat je deel uitmaakt van iets groters: deze studentenvereniging, deze stad, dit land en deze vrijheid en democratie.”

 

Bron tekst: Defensie Actueel

 


What do you want to do ?

New mail