Wees zuinig op ons Korps

Op het moment dat ik voor de QPO mijn eerste column schreef leek Nederland weer een klein beetje terug te keren naar ‘normaal’. Afgelopen periode heeft het coronavirus de wereld behoorlijk in zijn greep gehouden. Ondanks het feit dat het nu de goede kant op lijkt te gaan moeten we nog steeds waakzaam zijn dat het virus niet opnieuw gaat leiden tot grote besmettingshaarden in Nederland.

Binnen het Korps hebben we tegen het virus de nodige verregaande maatregelen moeten treffen. Ook de functieoverdracht Korpsadjudant moest hierdoor worden verplaatst. De functie Korpsadjudant heb ik op 19 juni van Rob van Haastrecht met een aangepaste, maar mooie en aan de functie rechtdoende ceremonie overgenomen op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Voor mij was dat een bijzonder moment, waarbij vooral een gevoel van trots overheerste.

Beste Rob, ik wil je dan ook nogmaals bedanken voor je goede werk, je betrokkenheid en wat je de afgelopen vier jaar voor het Korps en in het bijzonder de Equipage hebt betekend. Je hebt vele zaken onder de aandacht gebracht, maar ook veel bereikt. Je gaat nog een stap maken, naar mijn mening, voor jouw carrière een logische stap, 2 september word je Krijgsmachtadjudant. Hier kunnen wij als mariniers trots op zijn. Ik wens je alvast veel succes en plezier in je nieuwe functie.

Het is bijzonder om nu uw Korpsadjudant te mogen zijn. Het is dan ook iets waar ik enorm trots op ben. Korpsadjudant worden doe je niet alleen. Naast het vertrouwen dat ik heb gekregen zijn het gedurende mijn carrière de mensen om mij heen geweest die mij kansen hebben gegeven, hebben gevormd en ontwikkeld, zoals de organisatie, collega’s en natuurlijk mijn thuisfront. Kansen geven, maar vooral kansen creëren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van mariniers. Het biedt ons mogelijkheden en toekomstperspectief. Het was de oud-Korpsadjudant Ron van Leeuwen die in 2012 sprak over roerige tijden voor het Korps. Heden ten dage is dat niet anders door onder andere ernstige personeelstekorten en de verhuizing naar Nieuw Milligen in de toekomst. Het zijn de Korpswaarden, Kracht, Verbondenheid en Toewijding die ons sterk maken en ervoor zorgen dat wij samen vechten voor een mooie toekomst van ons Korps. De komende jaren zullen we de juiste keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen. De Korpsadjudant is een belangrijke verbinding tussen beleidsmakers en de uitvoerders en andersom. De komende periode wil ik me richten op diverse onderwerpen.

Het enthousiasmeren van mariniers voor de korporaalsopleiding. Voor sommigen is het een logische stap daaraan deel te nemen. Zo vanzelfsprekend als dat voor mijn generatie was, is dat nu geheel anders. We zullen de komende jaren mariniers moeten motiveren en overtuigen dat een stap in hun carrière een juiste keuze is en daarmee ook voor het Korps. Nieuwe ‘junior leaders’ zijn meer dan hard nodig. Zij zijn de toekomst van de onderofficiersgemeenschap.

Afgelopen jaren heeft de Krijgsmacht te maken gehad met hoge irreguliere uitstroom. Ook het Korps heeft hier veel last van gehad. Vele korporaals, sergeanten en ook officieren hebben het Korps verlaten en een baan gevonden in de maatschappij. Op de aantrekkingskracht van de maatschappij hebben wij geen invloed, wel op goed werkgeverschap en het bieden van een uitdagende en afwisselende baan. Personeel waarderen, respecteren, meer verantwoordelijkheid geven en uitdagingen bieden is naar mijn mening de sleutel van behoud. Daarnaast zijn de randvoorwaarden als de vierkante meter van de marinier en een goede uitrusting minstens zo belangrijk. Ook de balans tussen operationele, niet-operationele plaatsingen en het thuisfront spelen daarbij een grote rol. We moeten ons realiseren dat de marinier van vandaag en morgen, niet de marinier is van voorheen. De nieuwe generatie is op vele fronten actief, ook buiten het Korps. We zullen hier in de toekomst rekening mee moeten houden en zorgen dat er balans is tussen oefenweken en kazerneweken. Daarnaast zijn afwisseling tussen operationele functies en functies die regelmaat en bepaalde zekerheden bieden voor het thuisfront belangrijk.

We staan de komende jaren met elkaar voor een aantal lastige uitdagingen. Iedereen, manschappen, onderofficieren en officieren zullen een bijdrage moeten leveren om die met elkaar aan te gaan. Hierbij zullen onze Korpswaarden Kracht, Verbondenheid en Toewijding een belangrijke rol spelen. Ik ben trots marinier te zijn en daarmee te behoren tot een unieke groep mensen. Een groep die bestaat uit mariniers, onderofficieren en officieren die beschikken over een ‘Can do’-mentaliteit, die ons ook een bepaalde druk oplegt of veroorzaakt.

Ik vraag u allen zuinig te zijn op ons Korps, samen op te trekken, doelen na te streven en aandacht te hebben voor de mens achter de marinier. Respecteer en waardeer elkaar.

 

Bron: QUA PATET ORBIS – AUGUSTUS 2020