Zo’n 800 Nederlandse mariniers, zo’n 120 Belgische special forces en 70 Duitse militairen van het Seebatallion doen op dit moment samen de wintertraining. Zij kregen vrijdag 07 februari 2020 in Noorwegen bezoek van Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Die maakte, samen met Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer, van de gelegenheid gebruik om de beruchte ‘Ice Breaking Drill’ (wakskiën) te doen.

De mariniers van 2nd Marine Combat Group, aangevuld met 13 Raiding Squadron van 1st Marine Combat Group, zijn op wintertraining van 6 januari tot en met 10 maart. Aansluitend vindt de NAVO-oefening Cold Response plaats tot ongeveer 20 maart.

Geweldige ski-trektocht

Het doel van de wintertraining is het leren uitvoeren van (gevechts)operaties onder arctische omstandigheden.

Commandant 2nd Marine Combat Group luitenant-kolonel der mariniers Emanuel Thomeer verwoordde het zo: “We nemen onze mariniers mee op een geweldige ski-trektocht over uitgestrekte vlakten van sneeuw en ijs in winters Noorwegen. Het overwinnen van angsten en tegenslagen en het opzoeken van eigen grenzen maken ons weerbaar. Mentale weerbaarheid, incasseringsvermogen en stressbestendigheid, gecombineerd met het vertrouwen in eigen kunnen, maken dat we blijven functioneren, juist onder de meest extreme omstandigheden.”

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer doet de beruchte Ice Breaking Drill (wakskiën).

Van die extreme omstandigheden was al in week 1 sprake tijdens de Arctic movement & Survival Course. Met temperaturen, inclusief windchillfactor, van -38 C. Overigens werd voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuw kamp in de omgeving van Skjold.

Trainingsfases

De wintertraining bestaat onder meer uit de volgende fases:

  • Arctic Movement & Survival Course. Duurt 3 weken en wordt ook wel de ‘novice’ training genoemd. Deze is voor operationele militairen die voor het eerst in de arctic zijn. De nadruk ligt op het leren verplaatsen op ski’s en op het overleven onder arctische omstandigheden. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals lawinekunde, tentroutine, bouwen en overnachten in snowshelters en de Ice Breaking Drill.
  • Arctic Warfare Training. Tijdens deze 2-weekse periode worden de aangeleerde vaardigheden uit voorgaande periode uitgebreid met het leren vechten in de arctic.

Cold Response

Aansluitend vindt een integratietraining plaats waarbij alle eenheden leren samenwerken. Vervolgens moet het geleerde in de praktijk worden gebracht in een Final Training Exercise-scenario. Dit is de finale voorbereiding op Cold Response.

Tijdens de oefening vormen de Nederlanders samen met Engelse en Amerikaanse mariniers de amfibische slagkracht.

Bron Tekst en Foto’s: Defensie: