Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei eert het Mariniersmuseum in Rotterdam, omgekomen mariniers op bijzondere wijze. Op deze dag staan de social mediakanalen van het museum in het teken van herdenken. Met dit initiatief heeft het Mariniersmuseum een vorm gevonden die past binnen de huidige corona-maatregelen.

Bijzonder ceremonieel

Omdat er dit jaar geen openbare herdenkingen plaats zullen vinden heeft het museum de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers gevraagd de herdenking te omlijsten met muzikaal ceremonieel. Dit zal plaats vinden op een iconische plek die voor altijd verbonden is met het Korps Mariniers, de stad en het museum: het Witte Huis. Dit gebouw kijkt uit op het voormalig strijdtoneel rondom de Maasbruggen. Hier wisten de mariniers stand te houden tegen de Duitse troepen in de meidagen van 1940.

Vanaf het dak van het Witte Huis start de online herdenking om 07:00 uur met een aantal unieke opnames van de Tamboers en Pijpers. De ceremoniële handelingen die zij vanaf het dak van het Witte Huis laten zien zijn typerend voor het Korps Mariniers, zoals de reveille, aanvang werkzaamheden en het hijsen van de vlag. Vanaf 10:00 zal er ieder uur een verhaal van een omgekomen marinier uitgelicht worden. Even voor 20:00 uur wordt de vlag halfstok gehangen en wordt het taptoe signaal geblazen, gevolgd door 2 minuten stilte. Aansluitend volgt het Wilhelmus. Om 21:00 zal de vlag volgens militair ceremonieel gestreken worden en sluiten we de online herdenking af*. Op 4 mei zal dit te volgen zijn via de Facebookpagina en Instagram pagina van het museum.

*Vanwege de corona-maatregelen zijn er vooraf opnames gemaakt.

Digitale erelijst

De mariniers die herdacht worden staan in de “Erelijst mariniers”. In deze database zijn alle mariniers opgenomen die door- of vanwege de dienst zijn gesneuveld of omgekomen, tijdens oorlogen, gevechtsacties, patrouilles, oefeningen, of door ongelukken in uitzendgebieden, vanaf 1940 tot heden. In de database kan gezocht worden op naam, op periode en op continent van overlijden. Van veel omgekomen mariniers is een portretfoto en – waar mogelijk – andere persoonlijke informatie toegevoegd. Het Mariniersmuseum wil met dit platform alle gesneuvelde mariniers letterlijk een gezicht geven en op gepaste wijze herdenken. Zeker nu het museum vanwege de corona-maatregelen voorlopig gesloten blijft.

Helaas zijn de gegevens van overleden mariniers uit het verre verleden vaak onbekend of niet volledig. Heeft u informatie over een marinier op de erelijst? U bent van harte welkom om informatie aan te leveren en de database aan te vullen om op deze wijze de mariniers te memoreren. Voor meer informatie en de onlinedatabase: Mariniersmuseum.

Bron en foto’s: Mariniersmuseum