Zr. Ms. De Ruyter is officieel ingezet in de Straat van Hormuz. Daar levert het marineschip een bijdrage aan de Europese veiligheidsmissie. Die is bedoeld om spanningen in het gebied rond Iran en de Verenigde Arabische Emiraten te verminderen. Tussen die landen vormt de Straat van Hormuz een belangrijke vaarroute van de Perzische Golf naar de Indische Oceaan.
Tijdens patrouilles controleert de Ruyter er schepen en monitort hun activiteiten.
“Deze missie draait om vrije doorvaart”, zei Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer tegen de bemanning. “Alleen al jullie aanwezigheid in dit gebied is ongelooflijk belangrijk.” Iets dat ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken benadrukt. Hij was in de regio om te praten met autoriteiten van Iran, Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, in de hoop dat ze spanningen in de regio wegnemen. “Zodat we geen oorlogsschepen meer nodig hebben”, aldus Blok.
Gespannen
Dat is nu nog niet aan de orde. Vorig jaar raakten 6 olietankers zwaar beschadigd bij ernstige incidenten. Ook schoten Iran en de Verenigde Staten elkaars drones uit de lucht. De situatie is nog steeds gespannen en veranderlijk, maar er waren afgelopen weken geen bijzondere maritieme incidenten.
Bij aankomst in de Straat van Hormuz maakte het fregat direct kennis met de Iraanse Marine. Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde riep het schip op en vroeg waar het heen ging. “Dat was zoals verwacht”, zei de commandant kapitein-luitenant-ter-zee Theo Klootwijk. “We hebben aangegeven, dat we gebruik maakten van het internationaal erkende recht van doortocht in deze zeestraat. Ze maakten een paar foto’s van ons schip en vertrokken weer.”
Hoofdkwartier
De missie heet Agenor en valt onder de noemer European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz, kortweg EMASOH. Die staat onder leiding van Frankrijk en wordt aangestuurd vanaf het hoofdkwartier in Abu Dhabi. Defensie heeft hier 4 stafofficieren gestationeerd voor operatiën, inlichtingen, logistiek en juridische zaken. Ook België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië en Portugal steunen de missie.
Zr. Ms. De Ruyter in Abu Dhabi
Aanwezigheid
Het luchtverdedigings- en commandofregat moet met alleen al de militaire aanwezigheid kwaadwillende figuren afschrikken. De Ruyter beschikt over middelen tegen allerlei dreigingen, zoals een 127mm-kanon, een snelvuurkanon, torpedo’s, geleide wapens tegen vliegtuigen en raketten en anti-scheepsraketten. Het schip heeft een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord en gebruikt een moderne SMART-L-radar.
Bron Tekst en Foto’s: Ministerie van Defensie