Koning opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen geopend. Hierdoor is er nu een nationale begraafplaats waar veteranen bijgezet of begraven kunnen worden.

De koning maakte een wandeling over de begraafplaats. Hij sprak daarbij met verschillende mensen die hebben meegeholpen aan deze laatste rustplaats.

De begraafplaats ligt naast Nationaal Ereveld Loenen. Met de komst is een langgekoesterde wens van Nederlandse veteranen vervuld. Zij hebben al langer de behoefte aan een laatste rustplaats voor hun kameraden. Nederland telt zo’n 115.000 veteranen.

Bij de begraafplaats is een herdenkings- en educatiecentrum. Hier kunnen bezoekers zich laten informeren over de inzet van Nederlandse burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesmissies.

 

 

What do you want to do ?

New mail

1e bijzetting

Op 1 december wordt de 1e veteraan bijgezet. Het gaat om luitenant-kolonel Tivadar Spier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Hij werd op 12 juli 1955 benoemd tot ridder 4e klasse in de Militaire Willems-Orde vanwege zijn optreden als commandant tijdens de ‘politionele acties’ in Nederlands-Indië. Op 17 juni 2010 overleed hij op 93-jarige leeftijd.

Luitenant-kolonel Tivadar Spier wordt samen met zijn vrouw bijgezet. Dat gebeurt met beperkt militair ceremonieel.

 

Bron tekst en foto’s: Defensie Actueel