Vanaf 1 augustus staat in het Mariniersmuseum een extra attractie: De Verhalenbaret. Bezoekers stappen ‘onder’ een enorme baret en via een panoramascherm letterlijk in het hoofd van een veteraan. Indrukwekkende verhalen van vijf veteranen zijn gefilmd en worden op deze manier getoond. De bezoeker ervaart het alsof de veteraan het verhaal persoonlijk vertelt aan de bezoeker.

De baret, symbool van trots, trouw en verbondenheid
Meer dan 100.000 Nederlanders mogen zich veteraan van de Krijgsmacht noemen. Zij zijn uitgezonden over de hele wereld en hebben zich met gevaar voor eigen leven ingezet voor vrede en veiligheid. Aan het einde van hun basisopleiding krijgen alle militairen een baret. De baret symboliseert trots, trouw en verbondenheid met elkaar. Van dit symbool maakten Studio Louter en Opera Amsterdam een interactieve variant: De Verhalenbaret.

In de baret
Bezoekers die in de baret stappen reizen bijvoorbeeld mee met Patrick Cammaert – generaal-majoor der mariniers b.d. – naar Cambodja met zijn eerste grote missie als bataljonscommandant. Een ander verhaal is de missie van Manja Blok, de eerste vrouwelijke F-16 piloot die operationeel heeft gevlogen. In De Verhalenbaret bekijkt de museumbezoeker de wereld even door veteranenogen en ontdekt de waarde van hun missie.

Het Nationaal Comité Veteranendag wil erkenning en waardering voor veteranen vergroten. Om dat doel te bereiken lieten zij deze reizende installatie ontwikkelen. Deze tijdelijke opstelling is vanaf 1 augustus te zien in de entree van het Mariniersmuseum en zal daar twee maanden te zien zijn.

Niet alleen verhalen van mariniers
“Sommige symbolen, zoals een baret, zijn universeel binnen de gehele Krijgsmacht”, aldus Frédérique van Steekelenburg, directeur van het Mariniersmuseum. “Omdat wij nauwe banden hebben met alle Krijgsmachtmusea is het fijn om, binnen een attractie als deze, meerdere veteranenverhalen te kunnen weergeven in plaats van alleen het verhaal van de marinier. De Verhalenbaret laat hierdoor ook zien hoe de samenwerking verloopt tussen de verschillende krijgsmachteenheden op elke missie.”

De Verhalenbaret is vanaf 1 augustus gratis te bezoeken in de entree van het Mariniersmuseum!