Voor lang niet iedereen is oudejaarsavond een tijd om onderuitgezakt op de bank voor de tv te zitten. Veel Defensiepersoneel is overdag en ‘s avonds gewoon aan het werk. De zogeheten 24/7 eenheden kregen vandaag bezoek van de minister, staatssecretaris of de Commandant der Strijdkrachten. Als dank voor het harde werk en om het personeel nog eens extra te steunen.

Minister Bijleveld ging onder meer langs bij de marechaussee

Minister Ank Bijleveld-Schouten ging bijvoorbeeld – op gepaste afstand – langs bij het militair medisch personeel, dat momenteel vanwege de COVID-19-crisis bijspringt bij het UMC Utrecht. Zij werd daar opgewacht met koffie en bracht zelf 2 zakken oliebollen.

De minister sprak haar dank uit voor het harde werk. “De afgelopen 2 maanden zijn door jullie bijna 300 COVID-patiënten verzorgd. Daarmee ontlasten jullie de reguliere zorg enorm. Dank voor jullie inzet en motivatie om deze coronacrisis het hoofd te bieden. In 2020 en in 2021.”

Daarnaast bracht zij een bezoek aan het Centraal Militair Hospitaal, waar zij de medewerkers van de polikliniek en de verpleegkundigen van de verpleegafdeling ontmoette. Ook medewerkers van het JIVC (Joint Informatievoorziening Commando) in De Bilt en die van de Koninklijke Marechaussee bij ’t Loo en in Apeldoorn kregen een hart onder de riem gestoken.

Goed in crisissituaties

De CDS in gesprek met defensiemedewerkers

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer spendeerde een deel van zijn dag in Den Helder, waar hij langsging bij het Marine Hoofdkwartier en de afdeling van JIVC die daar zit. Die laatste groep medewerkers houdt, samen met collega’s door het hele land, onder meer de ICT op orde, zodat iedereen ook thuis soepel kan werken.

“Jullie bewijzen maar weer eens dat Defensie ontzettend goed is in crisissituaties”, zei Bauer tegen het personeel. “Omgaan met onzekerheid, pionieren, snel resultaat boeken: dat is onze kwaliteit. 365 dagen per jaar, dus ook tijdens de jaarwisseling.”

Bauer ging vervolgens langs in Soesterberg, bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de marechaussee. Hij sloot af in Volkel met een bezoek aan de Quick Reaction Alert-eenheid, die direct in actie komt als er een ongeïdentificeerd toestel in ons luchtruim komt.

Professionaliteit en enthousiasme

Staatssecretaris Visser sprak haar dank uit voor het harde werk van de collega’s.

Staatssecretaris Barbara Visser begon de dag in Haarlem, waar zij een bezoek bracht aan de collega’s van Hoog Risico Beveiliging van de marechaussee. Sinds de verhuizing in oktober is de KMar verantwoordelijk voor het bewaken van de goudbaren. Uiteraard ook op oudjaarsdag.

Zij bezocht daarna onder meer het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen en de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie in Stroe. Deze laatste eenheid bewaakt bijvoorbeeld terreinen en gebouwen van Defensie.

Visser prees de wijze waarop dat gebeurt. “De mensen van DBBO bewaken onze locaties en ons materieel de klok rond, 365 dagen per jaar, virus of geen virus. Wat ik mooi vind om te zien is de professionaliteit en het enthousiasme waarmee zij werken. Ook tijdens de jaarwisseling.”

Nieuwjaarsgroet minister, staatssecretaris en CDS Nieuwjaarsgroet Defensietop

 

Bron: Ministerie van Defensie
Start foto: Pixabay.com