Nederlandse kikvorsmannen hebben de afgelopen weken Amerikaanse mariniers op bezoek gehad in het Caribisch gebied. De special operations forces van het Korps Mariniers brachten de Amerikanen een en ander bij over duikoperaties in (tropische) kuststreken.

Tegelijkertijd bood oefening Caribbean Coastal Warrior goede gelegenheid om de samenwerking tussen de 2 marinierskorpsen verder te verbeteren.

De Amerikaanse mariniers zijn gestationeerd op Camp Lejeune, North Carolina. Zij zijn dus niet vaak in de gelegenheid om te trainen in tropische wateren zoals die van Aruba.

Een boarding-actie; mariniers gaan aan boord van een ander, mogelijk vijandig, vaartuig.

“Dit was echt een unieke kans”, vertelde kapitein Joshua Foster, compagniescommandant van het 2e Reconnaissance Battalion. “De expertise van de kikvorsmannen is van onschatbare waarde voor onze voorbereiding op duikoperaties in vreemde regio’s. Daarnaast is het water erg helder. De duikteams zien dus goed wat ze doen en leren meer op deze manier.”

Boardingoperaties

Er werd begonnen bij de basis van het duiken en langzaamaan werd de intensiteit en complexiteit opgebouwd. De training werd afgesloten met een realistische duikoperatie waarin al het geleerde samenkwam.

Daarnaast deden Amerikaanse mariniers mee aan een training van Nederlands 32 Raiding Squadron met de focus op boardingoperaties. Dat kon dankzij het FRISC-team (snelle motorboten) en de logistieke ondersteuning van Marinierskazerne Savanta te Aruba.

De Nederlandse mariniers reizen op hun beurt in maart volgend jaar naar Camp Lejeune. Zij kunnen dan profiteren van de unieke mogelijkheden, zoals het gebruik van helikopters, gevechtsvliegtuigen en trainen in bebouwd gebied.

Absolute meerwaarde

De Nederlandse uitwisselingsofficier kapitein Mark Brouwer is voor 2 jaar ingebed bij het Amerikaanse verkenningsbataljon. Hij is erg te spreken over de gezamenlijke oefening: “De kennis en ervaring van de Nederlandse ‘kikkers’ is van een uitzonderlijk hoog niveau. Daar komt bij dat ze die hier onder perfecte omstandigheden kunnen overbrengen. Ik zie het als ‘military assistance’, een van de taken van onze special operations forces. Het maakt deze oefening van absolute meerwaarde.”