Stad in puin, Rotterdam na het bombardement in beeld

Het centrum van Rotterdam werd op 14 mei 1940 volledig verwoest. Vandaag de dag kunnen we ons niet voorstellen hoe de stad er op dat moment uitzag. In het Mariniersmuseum zijn nooit eerder vertoonde foto’s te zien die een goed beeld geven van Rotterdam eind mei 1940. De tentoonstelling is wegens succes verlengd t/m 25 oktober 2020.

 Stad in puin

De buurt rondom het Mariniersmuseum was tijdens de meidagen van 1940 het centrum van een vurig strijdtoneel. Nadat op 10 mei de Duitse aanval op Nederland was begonnen, wordt in Rotterdam gedurende vijf dagen hevig verzet geboden. Als climax het bombardement op het centrum van Rotterdam op 14 mei om 13.27 uur.

Witte Huis tussen het puin

In slechts een kwartier tijd wordt een groot deel van de historische stad in as gelegd, mede door het verwoestende inferno dat volgt. Naar schatting komen 850 mensen om en ruim 80.000 inwoners raken dakloos. Slechts een aantal markante panden, zoals het Witte Huis en het Gemeentehuis, blijven gespaard. Wat rest is puin.

Een gebied van ruim 250 hectare is geheel of gedeeltelijk verwoest. De overgebleven ravage wordt in de volksmond al snel ‘de puin’ genoemd; 5 miljoen kubieke meter puin moet worden afgevoerd. Vrijwel direct wordt begonnen met het opruimingswerk en de vele puinruimers tekenen het straatbeeld.
‘Als stenen spreken konden…’ schreef de Rotterdamse fotograaf Johan Paauw zo treffend bij één van zijn foto’s die in de tentoonstelling is opgenomen.

In de fototentoonstelling Stad in puin worden de niet eerder geëxposeerde foto’s van verzetsheld Frits Nieuwenhuijsen getoond. Hij legde enkele dagen na het bombardement van 14 mei 1940 de verwoestingen in Rotterdam met zijn camera vast. Frits Nieuwenhuijsen is zelf te zien op een van de foto’s, een topstuk van de tentoonstelling.

Panorama Rotterdam

Frits van Nieuwenhuijsen op het dak

Dit jaar herdenken we dat Rotterdam 80 jaar geleden werd gebombardeerd. De tijdelijke tentoonstelling Stad in puin laat zien hoe de stad er toen uitzag. Om dit fotomateriaal ook in de toekomst aan publiek te laten zien ontwikkelt het Mariniersmuseum momenteel een nieuwe attractie: Panorama Rotterdam. Hierin worden moderne panoramafoto’s van de stad gecombineerd met gedigitaliseerde, historische foto’s van zowel voor als na het bombardement op 14 mei 1940. Deze interactieve beleving zal vanaf eind november in het Mariniersmuseum te zien zijn en maakt onderdeel uit van de vernieuwde tentoonstelling Meidagen 1940.

Bron: Tekst en Foto’s Mariniersmuseum