Ondanks maatregelen en restricties is de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland op gepaste én bijzondere wijze gedaan. Herdenkingen verspreid in het land, waren live via internet te volgen, het Signaal Taptoe werd vanuit tal van achtertuintjes en balkons ten gehore gebracht.

De Defensiekrant stond nog even stil bij een paar bijzondere momenten in beeld

In de Fennek

Een bijzonder plaatje van Ank Bijleveld in een Fennek van 43 Gemechaniseerde Brigade. Deze foto werd gemaakt toen de defensieminister aankwam bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede om daar gebakjes uit te delen. 

In totaal reden er 8 colonnes militaire voertuigen met verschillende medewerkers door Nederland. Zij brachten  bij 35 verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen taart  voor de medewerkers als blijk van waardering.

 

Lest we forget

De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers hebben, in samenwerking met de gemeente Rotterdam, de gevallenen op een waardige manier herdacht. In een video maakt het Korps een rondgang langs verschillende oorlogsmonumenten in de Maasstad. 

De monumenten, in volgorde van verschijning, zijn: Het Mariniersmonument (Oostplein). De plek waar de capitulatie werd getekend (Statenweg). De Steen van de Miljoen tranen (het einde van de brandgrens na de bombardementen in 1940). Het Ongebroken verzet. Zadkine (monument ter nagedachtenis aan alle gevallenen). Koopvaardijmonument De Boeg. Korea-monument (begraafplaats Crooswijk). Indië-monument (begraafplaats Crooswijk). Militair Ereveld (begraafplaats Crooswijk). Graf van de onbekende soldaat (begraafplaats Crooswijk).  

Archief foto: Joep Boute

Live schakelen naar Rhenen

Vanuit vele honderden huiskamers werd op 4 mei live meegekeken met de dodenherdenking op de Grebbeberg bij Rhenen. Normaal gesproken hoor je altijd wel geroezemoes van honderden aanwezigen en het geklik van camera’s, maar nu was het bijzonder stil. 

Er waren slechts enkele aanwezigen, waaronder staatssecretaris Barbara Visser en oud-Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, die kransen legden. Aalmoezenier Niek Nijhuis hield een korte toespraak. “Een jonge weduwe van een militair heeft me meerdere keren verteld dat het moeilijk voor haar is om naar herdenkingen te komen. Maar ze is blij dat haar man niet vergeten wordt.” Foto: Heidie Mulder-Stoffer

Vrijheidsvuurvlog

Omdat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette niet kon doorgaan, haalden 14 vuurdragers uit heel Nederland op 4 mei het Vrijheidsvuur op in Wageningen, Stad der Bevrijding. Een van de dragers was luitenant-kolonel Mostafa Hilali. 

De dragers brachten het vuur naar de steden waar normaal gesproken een dag later, Bevrijdingsfestivals plaatsvinden. De fakkel legde die avond in totaal 1.500 kilometer af. Van de gebeurtenis maakte zijn chauffeur sergeant-majoor Buddy Masfirdaus een vlog.

Facebook: Wageningen

 

Bron: Defensiekrant
Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie