Zo’n 470 mariniers bekwaamden zich de afgelopen 2 maanden, september en oktober, in technieken en tactieken om operaties uit te voeren in de bergen. Na een fysiek en mentaal zwaar programma voltooiden de militairen vandaag de jaarlijkse training in Noorwegen, 300 kilometer boven de poolcirkel. Onder hen ongeveer 150 nieuwelingen.

Klimatologische en geografische omstandigheden zijn natuurlijk het fort van mariniers. De training maakt hen bekend met het optreden in bergachtig gebied, inclusief oorlogvoering.

Zo leerden ze onder meer zich als eenheid tactisch te verplaatsen en doelen uit te schakelen. Ook voerden ze veel (nachtelijke) operaties uit in een tactisch scenario, waaronder het overbruggen van rivieren, de aanval op een klif en het leggen van hinderlagen.

Uitdagende omgeving

Het eind van de training stond in het teken van verkenningen om locatie en gedrag van de vijand in kaart te brengen. Met de verzamelde informatie schakelden de mariniers de Noorse oefenvijand met een voorbereide aanval definitief uit.

“Het was zwaarder dan ik dacht. Zeker in deze uitdagende omgeving”, zei een marinier, die de bergtraining voor het eerst uitvoerde. “Gelukkig zitten we op een prachtige locatie, waardoor je tussen het afzien van het uitzicht kunt genieten. Genoeg kilometers in de benen en weer een grens verlegd, nu met een tevreden gevoel naar huis.”

COVID-19

Om de risico’s op COVID-19 te minimaliseren vloog het personeel in 3 groepen naar het oefengebied. Voor vertrek moest iedereen in thuisquarantaine, gevolgd door quarantaine op het kamp in Noorwegen. Ook daarna bleef een aantal maatregelen van kracht.

 

Bron: Defensie