Het Mariniersmuseum staat bekend als ‘het stoerste uitje van Rotterdam’ en wat is er nou stoerder dan een jeep of een rupsvoertuig? In de voorjaarsvakantie (22 februari – 1 maart) draait daarom alles in het museum om ‘militaire voertuigen’, met als hoogtepunt de nieuwe spectaculaire aanwinst: een BV-206. Bezoekers kunnen de voertuigen waarmee de mannen van het Korps Mariniers werken niet alleen bewonderen, maar dat machtige gevoel zelf ook ervaren!
Daarnaast is er een speurtocht en zijn er leuke knutselactiviteiten rond hetzelfde thema. Speciaal voor de vakantie is het museum ook op maandag geopend.

Voertuigen thema
In het Mariniersmuseum staat het zélf ervaren van de belevingswereld van mariniers hoog in het vaandel. Geen museum dus waar je nergens aan mag komen! In het museum zijn diverse militaire voertuigen opgesteld. Door er ook daadwerkelijk op of in te kunnen zitten, voelen en beleven kids hoe het is om een marinier te zijn.
Direct al bij binnenkomst in de centrale hal staat een Landrover Defender opgesteld. Deze open terreinwagen is speciaal voor de mariniers, die immers opereren op de grens tussen land en water, voorzien van een snorkel om goede doorwadingen te kunnen maken.
Daarnaast is er een Harley Davidson FLH-1200 motor, met markeringen van de Marine Patrouille op de Nederlandse Antillen, die afkomstig is van de Marinebasis Parera op Curaçao. Ook is er een collectie miniatuurvoertuigen te zien.

BV 206
Tijdens de voorjaarsvakantie is – voor het eerst – de nieuwe spectaculaire aanwinst van het museum te bewonderen, een BandVagn 206 (BV-206), een militair rupsvoertuig dat door het Korps Mariniers wordt gebruikt als ‘all terrain carrier’. Dit voertuig is uitermate geschikt om te kunnen worden ingezet bij extreme weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld in de diepe sneeuw in Noorwegen. De BV werd onder meer ingezet in Bosnië, Irak en Cambodja.

 

In de herfst van 2019 werd de BandVagn 206 (BV) klaargemaakt door de Marine Mechanics van de Van Ghentkazerne in Rotterdam voor vervoer naar het Mariniersmuseum. Maar het immense voertuig, van bijna 7 meter lang, het museum in krijgen had nogal wat voeten in aarde. De BV werd ontmanteld en moest in delen door de ramen naar binnen worden getakeld. Het rupsvoertuig weegt normaliter 4500 kilo, daarom zijn zware onderdelen zoals de motor weggelaten. Sindsdien is met man en macht gewerkt om de BV weer – op tijd voor de voorjaarsvakantie – in elkaar te zetten.

Hoe het is om een marinier zijn, is vooral iets wat je moet ervaren vinden wij, dus ook hier geldt dat de BV er niet alleen staat om naar te kijken; je mag er ook in! Dus klauter omhoog langs de rupsbanden en klim achter het stuur en voél je zelf voor even zo’n stoere marinier!

Speurtocht en knutselactiviteiten
In het museum is tijdens de vakantie een leuke speurtocht te volgen. Ga op missie, kraak de code en ontvang een leuk presentje! Daarnaast zijn er doorlopend knutselactiviteiten in onze workshopruimte ‘De Kajuit’. Ook natuurlijk weer geheel in thema: kids knutselen hier (gratis) een bouwplaat van de BV in elkaar en versieren deze naar eigen ontwerp.

BSO actie
Speciaal tijdens de voorjaarsvakantieperiode is er een BSO actie geldig; BSO klassen bezoeken het Mariniersmuseum dan tegen sterk gereduceerd tarief van €2,50 per kind, mits er van tevoren telefonisch gereserveerd is (begeleiders zijn gratis).

Verruimde openingstijden
Tijdens de voorjaarsvakantie (22 februari – 1 maart; regio’s Noord, Midden en Zuid) is het Mariniersmuseum ook op maandag geopend.

Uiteraard is onze vaste opstelling ook gewoon te bezoeken. Bekijk onze website en socials voor actuele informatie.

Bron tekst: Mariniersmuseum
Foto’s: Defensie