Op het Binnenhof vond donderdag, 4 juli 2019, een bijzondere gebeurtenis plaats. 4 militairen werden onderscheiden voor uitzonderlijke moed. 3 van hen deden dat tijdens hun inzet Afghanistan en 1 in Mali. Laatstgenoemde was daarmee de 1e militair die een dapperheidsonderscheiding kreeg voor heldhaftig optreden in Mali.

Marinier Thomas verdiende het Kruis van Verdienste in Mali. Minister Ank Bijleveld: “Zij bevonden zich in zeer gevaarlijke en complexe situaties. Situaties die zonder hun daden, heel anders waren afgelopen. Situaties, waarin zij lieten zien wat moed betekent. Voor hen ‘gewoon normaal’, maar volgens hun collega’s was het dat niet. Verre van zelfs.”

Zelfmoordaanslag Mali

Marinier Thomas, tegenwoordig burgermedewerker, kreeg het Kruis van Verdienste voor zijn optreden in Mali, 4 jaar geleden. Na een overnachting in de woestijn raasde er plotseling een verdachte pick up, op de special operations land task group af. Alles wees op een zelfmoordaanslag en Thomas aarzelde geen moment. Terwijl hij achteruit liep, om dekking te zoeken, vuurde hij, met zijn eigen wapen, gericht op de geblindeerde ramen van op het aanstormende pick up. Volgens Minister Ank Bijleveld benadrukte dat het een moeilijke keuze was die binnen enkele seconden moest worden gemaakt, recht staande in de baan van de terrorist. Thomas koos. En zorgde ervoor dat levens van zijn collega’s en hemzelf gespaard bleven.

Op ongeveer 25 meter voor hem ontplofte de met, maar liefst 100 kilo aan explosieven in de laadbak, beladen pick up. Door de enorme knal werden Thomas en zijn collega’s omver geblazen, maar er raakte slechts 1 collega gewond. Marinier Thomas krabbelde overeind en bekommerde zich om zijn gewonde collega. Hierna rende hij naar zijn voertuig en kroop achter het boordwapen. Een aanslag komt zelden alleen. Toch bleef het die dag bij deze ene aanval

Bron tekst & foto’s: Ministerie van Defensie
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin