Vertegenwoordigers van een aantal groepen oud-krijgsgevangenen zijn vanmiddag op Landgoed De Zwaluwberg in Hilversum geweest. Ze boden Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Frank van Sprang het boek ‘Verzwegen oorlogsjaren’ aan. Van Sprang luisterde verder naar de verhalen waarmee Nederlandse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog werden geconfronteerd.

In die jaren verdwenen meer dan 11.000 Nederlandse militairen achter prikkeldraad. Van Sprang sprak onder andere met familieleden van voormalige krijgsgevangenen. De militair hoorde veel persoonlijke verhalen, over tewerkstelling in de Duitse oorlogsindustrie, honger, verveling en heimwee.

Foto uit het boek ‘Verzwegen oorlogsjaren’.

‘Verzwegen oorlogsjaren’ van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie verscheen begin deze maand.
In de uitgave staat het lot van Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap centraal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandden meer dan 11.000 Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap. De ervaringen van de krijgsgevangenen waren divers. Voor officieren en onderofficieren betekende het vooral honger en verveling, maar militairen van lagere rang moesten werken in de oorlogsindustrie. Dat gebeurde vaak onder zware en gevaarlijke omstandigheden.

Velen lieten het leven, meestal als slachtoffer van geallieerde bombardementen. Enkele tientallen gevangenen ondernamen een ontsnappingspoging en betaalden daarvoor de hoogste prijs.

Na de oorlog had Nederland amper belangstelling voor de verhalen van de krijgsgevangenen. Die lieten zelf ook weinig los, beseffend dat andere groepen het veel slechter hadden getroffen. Zo werd het een ‘vergeten’ onderwerp. ‘Verzwegen oorlogsjaren’ brengt hierin verandering.

‘Verzwegen Oorlogsjaren. Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap, 1940-1945’ is in de (online) boekhandel te koop voor €34,90 (ISBN: 9789024433391).

Bron: defensie.nl  & boek ‘verzwegen oorlogsjaren’