Linkwood 2010
Aged 11 years in an oloroso sherry butt
Single cask limited to 400 bottles
52,5% vol

1e Gelimiteerde botteling, speciaal voor het Korps Mariniers, en gericht op het Contact Oud- en actief dienende Mariniers. Hierbij laten wij u met trots de labels van de fles zien.

De voorzijde:

 

De achterzijde:

Het verhaal

Het is tijd dat de RNLMC hun eigen whiskylijn krijgt om de geweldige werkzaamheden van het korps uit te beelden.

Deze fles gaat over de bergtraining. Een onderdeel van het verkrijgen van “het hijgend hert” waarbij “Samen stompen en lopen, zweten en snurken” centraal staan. Onderdelen onlosmakelijk verbonden met de beklimmingen van de Schotse Highlands en de saamhorigheid binnen het korps.

We hebben voor deze editie na te hebben geproefd voor een Linkwood gekozen. Dit omdat deze whisky complexe geuren heeft in de neus, een goede body met veel kruiden bevat en blijft hangen lang na het nemen van een slok.

Het merk

Linkwood is een whiskystokerij in Elgin, in de Schotse whiskyregio Speyside. De stokerij is in 1821 opgericht door Peter Brown, en startte in 1825 de productie met twee destilleerketels, tot een productie van 4500 liter alcohol per jaar. De stokerij werd tot de dood van Brown in 1868 geleid door James Walker. Na Browns doodging het eigendom en het bestuur van de stokerij over op zijn zoon, William Brown.

Wiliam Brown, bijgestaan door architect Methven, ontwierp zelf een nieuwe stokerij, die hij tussen 1872 en 1873 op dezelfde locatie liet bouwen ter vervanging van de oude stokerij. Deze nieuwe stokerij had een capaciteit van 227.000 liter per jaar. Na de dood van William Brown werd de Linkwood-Glenlivet Company opgericht om de stokerij in onder te brengen, en naar de beurs gebracht door zijn erven.

In 1902 sloot Innes Cameron zich aan bij het bestuur van de Linkwood-Glenlivet Company, en werd hij aangesteld als algemeen manager, een positie die hij tot zijn dood in 1932 vervulde.

Nadat de stokerij tussen 1941 en 1945 stilgelegen had wegens een gebrek aan graan tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Linkwood onder het bestuur van Roderick Mackenzie (veteraan van WO2), die van mening was dat de gehele atmosfeer in de stokerij bijdroeg aan de uiteindelijke whisky. In 1962 besloot eigenaar Scottish Malt Distillers dat de stokerij volledig gerenoveerd moest worden. Mackenzie leidde de renovatie in zijn laatste jaar als algemeen manager. De stokerij werd aangesloten op het elektriciteitsnet ter vervanging van de stoommachine en het waterrad waarmee de stokerij tot dan toe mechanisch aangedreven werden, en de stookketels werden vervangen door exacte replica’s van de oude ketels.

Tasting notes

Nose: Na de eerste indruk krijg ik direct een heel nootachtige en kruidige indruk. Verder ruik ik redelijk wat gedroogde vruchten, specifiek gedroogde abrikozen en zelfs marasquin kersjes. Ondanks dat er geen bourbon in het spel is vind ik wat tonen van vanille en karamel terug.

Mouth: Vol en romig met wederom een hoofdrol voor kruiden en noten (walnoten komen het meest in me op). De abrikozen zijn hier wel heel prominent aanwezig. Naarmate ik de slok langer in de mond houd wordt hij zelfs van snoeperig.

Finish: Blijft lang hangen in mond en keel. Ik blijf minutenlang met de smaak van abrikozensnoepjes met geel en roze uit de snoepwinkel in mijn mond zitten.
Dit is m.i. een echte whisky voor bij een dessert, het gedroogde fruit wat ik proef zou ik graag willen combineren met wat soorten kazen om de smaak van whisky en spijs te perfectioneren.

De kosten

De kosten zijn 62,50 euro per fles. (exclusief verzendkosten)
Van elke verkochte fles zal er 2 euro naar de lief en leed pot van COM gaan.

De verzendkosten zijn voor alcoholische dranken inclusief de doos 11,00 euro. (In deze doos kunnen maximaal 6 flessen en de kosten blijven dan 11 euro per verzending)

Waar te bestellen

In de webwinkel kunt u onder het menu Collector items de whisky vinden of klik hier om direct naar uw speciale Mariniers editie te gaan.

Zodra u heeft besteld zal de fles(sen) zo spoedig mogelijk naar u verzonden worden.
De flessen gaan volgende week gelabeld op transport van Schotland naar Perfectdram BV. Alle verzendingen zullen via de slijter naar uw huisadres worden gestuurd.