Op verzoek van Museum Bronbeek en in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) en Museum Sophiahof, breng ik alle militairen in kaart die in de periode 1945-1950 naar en van Nederlands Indië zijn getransporteerd.

Een deel van dat onderzoek gaat over de Mariniers die in 1943/1944/1945 naar Camp Lejeune USA zijn gereisd.Een deel van die Mariniers kwam in 1943 vanuit Suriname en Curaçao.Het overgrote deel kwam via Engeland in Amerika terecht.In 1945 zijn 24 van die transporten vanuit Glasgow en Southampton naar New York, Boston en Norfolk uitgevoerd.
Van die transporten weet ik de aankomstdata in de USA maar niet alle vertrekdata.

Een paar schepen zijn mij bekend.
Een van die schepen was de Queen Elizabeth die op 6 augustus 1945 vanuit Glasgow met 14.000 militairen naar New York voer, waar zij op 11 augustus 1945 aankwam.
Op dat schip bevonden zich 14.000 militairen waaronder zo’n 1.000 Nederlandse Mariniers.
Ik zou dan ook willen weten welke mariniers zaten op welke schepen.

Graag zou ik in contact willen komen met Oud-Mariniers die daar in die periode zijn geweest en daar meer over kunnen vertellen.Ook familieleden van die Oud-Mariniers die daar informatie over hebben, nodig ik uit om contact met mij op te nemen.

Mailen kan naar surupan51@planet.nl. Bellen mag ook, GSM: 0638606472

 

Bron tekst en foto’s: Herman van Oosten