De herdenking die jaarlijks plaatsvindt bij het Mariniersmonument aan de Leyenbroekerweg in Sittard vindt dit jaar op een sobere manier plaats.
Voorzitter Piet Kruithof heeft, zaterdag 21 november 2020, samen met de, voorzitter van de afdeling Limburg, Albert Miltenburg, een krans gelegd bij het Mariniersmonument te Sittard.

Elk jaar worden in november de Limburgse mariniers herdacht die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.
De herdenkingsplechtigheid bij het Mariniersmoment is altijd erg indrukwekkend en er komen veel oud-mariniers op af. De stichting Mariniersmonument Limburg en het Contact Oud Mariniers (COM) heeft besloten om de herdenking dit jaar sober en zonder publiek te laten plaatsvinden, om zo toch op een waardige manier te herdenken en zonder daarbij onverantwoorde risico’s voor de volksgezondheid te nemen.
Burgemeester mr. J.Th. C. M.Verheijen, legde tijdens de herdenkingsplechtigheid een krans namens het gemeentebestuur.

 

Het monument

Vorm en materiaal
Het Mariniersmonument in Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is een bronzen stellage waarin marine-attributen zijn verwerkt, zoals: paalschansen, een amfibietank en twee gevechtsvliegtuigen. Tevens bevindt zich in de stellage een bronzen marinier. Op enkele meters afstand staat een bronzen beeld van een achterovervallende marinier. De beeldengroep is geplaatst op een betonnen voetstuk. In het voetstuk is een urn met aarde van het ereveld Kembang Koening te Soerabaja bijgezet. Het geheel is geplaatst op een groot basement. Het gedenkteken is 7 meter hoog.

Het ontwerp is van: Ir. P. Sigmond,  het beeld Jos Hermans, de uitvoering is gedaan door de Firma Sillen & Co.
De onthulling heeft plaats gevonden op 26 november 1966

Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Basisschool Leyenbroek.

 

Bronnen:
Tekst : Sittart/Geleen nieuws,
Monument: 4en 5 mei.
Foto’s: Henk Helweg

 


 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail