Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad der Bevrijding’. Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 79 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.

Het aantal aanmeldingen was bedroevend laag. Vanuit alle provinciën waren er iets meer dan 25 aanmeldingen binnengekomen bij Dick van Noordene.  Dit was het laagste aantal aanmeldingen in jaren. Het kan toch niet zo zijn dat met minder dan een peloton mariniers in het Bevrijdingsdefilé meelopen. Dus kom op Marinier geef je op en geef gehoor aan de uitnodiging. Daarbuiten is het natuurlijk altijd weer gezellig om elkaar weer eens te zien en een pilsje te happen of iets anders natuurlijk.

We leven in een uitzonderlijke wereld. de vele conflicten en in het bijzonder de oorlog in Oekraïne. Voor velen is dit de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. We eren tegelijkertijd de laatste generatie bevrijders en overlevenden, échte verschilmakers, een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Juist nu wereldwijd vrijheden en verworvenheden (opnieuw) onder druk staan.

 

Het Contact Oud- en actief dienende Mariniers heeft een uitnodiging ontvangen om met een detachement deel te nemen aan het Bevrijdingsdefilé Wageningen, vrijdag 5 mei 2024.

Tenue deelnemers defilé  : “blauw COM-tenue / marinierskostuum”.

Opgeven kunt u hier doen door het volgende document te downloaden, invullen en versturen via email of post via de volgende link

Als je je opgeeft kom dan ook, of meld je af na opgave als er iets tussen komt!