Binnenkort online te koop: exclusief gestookte gin voor Mariniers. Deze unieke ambachtelijk gestookte gin is echt iets speciaals. Het product komt op een bijzondere manier tot stand. Het draait om ambacht, natuur en cultureel erfgoed. Wat een specialiteit van de Veluwe!
Marinier Henri de Boer kwam in gesprek met Joost van Veldhuizen, een (hout)kunstenaar uit Stroe, op de Veluwe. Joost vertelde over zijn nieuwste project: het stoken van gin met gebruik van wat de naaldbomen en kruiden uit de Veluwse bossen bieden. Hij vindt het logisch om gebruik te maken van alles uit de omgeving, in dit geval van een bestaand monument en de omringende natuur. Dat klinkt heel interessant, en dat is het ook!
Beleving
De operationele marinierseenheden uit Doorn verhuizen over enkele jaren naar KNM (Kamp Nieuw-Milligen). Deze locatie is nabij Uddel, Garderen en Stroe, midden op de Veluwe. De Boer en Van Veldhuizen kwamen op het idee om Joost – speciaal voor de Mariniers – een gin met een unieke smaakvariant te laten stoken, de Mariniers Gin. Een mooi idee omdat de ingrediënten uit het gebied komen waar binnenkort de mariniers zullen oefenen.
En het zou zomaar kunnen dat ze Joost dan bezig zien als hij zijn kruiden en kegels verzamelt voor de Mariniers Gin. Dát is pas een beleving in die unieke omgeving!
Monument
Er zit een mooi verhaal achter de stokerij van Joost. In 1913 opende Staatsbosbeheer (SBB) het pand – een zaadeest – om zaden van naaldbomen te drogen en te gebruiken voor herbeplanting van naaldbossen.
Het opkweekbos met verschillende naaldboom soorten leverde al snel vrachten dennenappels op die (op grote hoogte) geplukt werden door klimmende bosarbeiders. De dennenappels droogden in de schuur aan de wind, de opgevangen zaden werden gedroogd in de (cokes-, later gasgestookte) oven.
Een duur proces. Zo’n 50 jaar geleden stagneerde het werk en Staatsbosbeheer liet de zaadeest voor wat het was. Alles wat in het pand en de schuren aanwezig was bleef achter, alles origineel. De stapel jutezakken ligt er nog net zoals toen de deur op slot ging.
In ere hersteld
Het verval ging een aantal Stroeënaren aan het hart. Ze kregen in 2012 toestemming van SBB om alles op te knappen, inclusief de apparatuur en het interieur. Als Stichting ‘Vrienden van de Zaadeest’ zochten ze naar inkomsten om leven in de brouwerij te krijgen. Een monumentaal pand, een bijzondere droogschuur, een schitterende omgeving en een prachtig verhaal: alle ingrediënten om mensen naar de Wolweg te lokken waren er.
Er kwamen plannen voor rondleidingen, workshops en een museum.
(hout)Kunstenaar en Stroeënaar Joost van Veldhuizen toevallig nog een idee? Joost, zeer creatief, houdt wel van een flinke uitdaging. Hij wilde wel een sterke drank maken met alle ingrediënten uit de bosrijke omgeving en ging in overleg met lokale stoker Jack Bunt. Joost had nog veel geduld nodig om tot de juiste smaak te komen.
Unieke Smaak
Verzamelde dennenappels worden gedroogd, de zaden worden gebruikt voor de aanplant en de overgebleven kegels worden verwerkt tot ingrediënten voor de drank. De alcohol wordt gestookt met jeneverbessen, de kegels en andere bosproducten. Juist de ingrediënten uit het bos geven de gin de speciale, unieke smaak. Van Veldhuizen: Het is een bijzondere en zachte smaak, je proeft echt de kruiden van het bos.
Het is zelfs puur te drinken, het bevat 43% alcohol. Dit is echt, dit is wat het is. Puur, ambachtelijk”.
De vrijwilligers zorgen voor onderhoud aan panden en machines en plukken en drogen de dennenappels. De restwarmte van de distilleerketels wordt gebruikt voor het verwarmen van de ovens.
De zaden worden nieuwe bomen met kegels. En zo is de cirkel rond. Per verkochte fles met drank wordt drie euro gereserveerd om één vierkante meter grond (in Nederland) aan te kopen, wat als natuurgrond gebruikt wordt, om bomen aan te planten.
In overleg met Eimerd van de Griend (voorzitter van Stichting Vrienden van het COM) is besloten om deze speciale gin op de markt te gaan brengen. Wellicht een idee om zo’n speciaal ‘Kruikje Mariniers Gin’ uit te proberen of cadeau te geven?
De volledige winst is bestemd voor KNFG-geleidehonden
Wat een supermooi initiatief van het COM om met de verkoop van flessen Gin geld in te zamelen voor KNGF-geleidehonden om een buddyhond PTSS op te kunnen leiden!
Ik kan uit eigen ervaring spreken wat dit voor iemand kan betekenen. Sinds 5 jaar heb ik Bonsaï als buddyhond voor mijn PTSS. Na 28 jaar bij het Korps en 4 uitzendingen ging het niet meer. Hij heeft mijn leven weer terug gegeven, maar ook dat van mijn vrouw. Zij kan nu weer rustig slapen terwijl Bonsaï haar taken heeft overgenomen.
Wakker maken ‘s nachts voordat een nachtmerrie of herbeleving begint, een blokkade vormen in een drukke omgeving of in de rij bij bv de supermarkt zodat mensen niet te dichtbij kunnen komen. Als hij merkt dat het buiten niet goed gaat trekt hij mij mee terug naar huis. En het verplicht 4 keer per dag naar buiten om Bonsaï uit te laten en zo weer onder de mensen te zijn. Dit is zoveel meer wat ik uit het leven kan halen dan voordat ik Bonsaï had.
Daarom is dit initiatief zo belangrijk en hoop ik dat, net als ik, iemand het mooie bericht krijgt dat er een match is met een buddyhond en een nieuw leven mag beginnen.
Erik Schuyer
SMJRMARNVB b.d.
Het kruikje Gin gaat € 40,00 kosten ex-verzendkosten Vanaf half juni a.s. te bestellen op onze website.
Meer informatie over de zaadeest, gin, rondleidingen en workshops is binnenkort te vinden op de website van zaadeest
Eerste exemplaar uitgereikt
Exclusief is inmiddels het eerste exemplaar van de speciaal gebottelde Gin.
Het werd overhandigd aan de Commandant van het Korps Mariniers Brigadegeneraal J. Hut.
De generaal steunt de actie opbrengst voor de KNFG-geleidenhonden van harte. Hij zal de eerste fles, die voorzien wordt van certificaat, op de Marinier dag 10 juni a.s. per opbod verkopen. Hij bood zelf al € 100,00 voor het kruikje Gin.