Generaal Frank van Sprang nieuwe commandant Korps Mariniers

 

 

Brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang heeft  het commando van  het Korps Mariniers overgenomen van ranggenoot Richard Oppelaar. De ceremonie op de Rotterdamse Van Ghentkazerne werd bijgewoond door zo’n 400 mariniers, een detachement vlootpersoneel en een contingent van het Contact Oud Mariniers.

 

 

De ere-tribune stond strategisch opgesteld met de rug naar de bouwplaats op de kazerne waar de uitbreiding van de legeringsfaciliteiten inmiddels van start is gegaan. De door meer dan vierhonderd genodigden bezochte ceremonie zal andersom ook indruk hebben gemaakt op de mannen en vrouwen (ook de vlootcollega’s, waaronder – uiteraard – vrouwelijke militairen waren aanwezig) die in het gelid stonden. Evenals de compagnie oud-mariniers die de licht tintelende ietwat frissse buitentemperatuur op het vertrouwde exercitieterrein onderging als een warme douche.

 

Blijven verbeteren en vernieuwen

Generaal Oppelaar schetste hoezeer in de kleine vier jaar dat hij Korpscommandant was de wereld ingrijpend is veranderd, evenals het veiligheidsbeeld: “Van de Krim, Syrië en Zuid-Chinese Zee, via onrust in Venezuela, Jemen en Kenia, tot de opkomst van ISIS, Boko Haram en al-Shabaab. We hebben hierbij te maken met een toenemend extremisme en we zijn zelfs dichtbij in Europa al enkele malen getroffen door bloedige aanslagen. Dit maakt dat Defensie, de Koninklijke Marine en óók het Korps Mariniers in het bijzonder steeds moet blijven verbeteren én vernieuwen om dag en nacht gereed te zijn voor inzet. Zo wijd de wereld strekt. In alle delen van het geweldspectrum.”

 

Klaar voor complexe opdrachten

Na zijn gehoor te hebben toevertrouwd dat hij al vanaf zijn elfde jaar wist dat hij marinier wilde worden, maar nooit had durven dromen dat hij op een dag Korpscommandant zou worden, hield generaal Van Sprang zijn gehoor ondermeer voor: “Als handelsland, grenzend aan zee met wereldwijde belangen, is Nederland gebaat bij een duurzame internationale vrede en veiligheid ter bescherming van die belangen. In onze visie doet de Nederlandse regering een beroep op de marinierseenheden van de Koninklijke Marine indien er sprake is van complexe situaties en opdrachten. Dan wordt een beroep gedaan op marinierseenheden die van oudsher specialist zijn in het verschaffen van de initiële toegang tot risicovolle en extreme gebieden waar geen tot weinig infrastructuur of faciliteiten beschikbaar zijn.”

 

Zonder mariniers geen generaal

Beide generaals stonden in hun toespraak uitdrukkelijk stil bij de actief dienende mariniers, maar zeker ook bij alle oud-mariniers. De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Marinierskapel der Koninklijke Marine bezorgden een ieder kippenvel met een prachtige uitvoering van De Mariniershymne. Volgens generaal Oppelaar een mooi moment om gevallen collega’s en overleden korpsvrienden te herdenken. Generaal Van Sprang: “Generaal en Korpscommandant worden doe je niet in je eentje. Dat is ook te danken aan de mariniers waarmee ik heb gediend. Zonder u had ik hier niet gestaan. Zonder u had ik niet zelf de kennis en ervaring opgedaan om als officier der mariniers te functioneren. Zonder u had ik meer fouten gemaakt. Vanaf deze plek wil ik u dan ook allen danken.”