Defilé Korps Mariniers in Rotterdam

 

Ter ere van de 345ste verjaardag van het Korps Mariniers defileerden vandaag 1000 actief dienende en oud mariniers over de Coolsingel in Rotterdam. Minister Hans Hillen inspecteerde de troepen, samen met de commandant van het Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk.

 

Het intreden van het korpsvaandel op de Boompjes was de start van het defilé door het centrum van de Maasstad. De mars bestond uit een gewapend bataljon mariniers, een ongewapend bataljon oud-mariniers, een peloton van de Britse Royal Marines en de Marinierskapel. Naast de wapenspreuk ‘Qua Patet Orbis’, zo wijd de wereld strekt, is het motto van dit lustrum ‘Kracht door Verbondenheid’.

 

Spiegel voor de samenleving

 

De minister sprak niet alleen over de heldendaden van het Korps, het sneuvelen van korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders in Uruzgan, maar ook over en de huidige budgettaire problemen bij defensie. "De kredietcrisis komt voort uit hebzucht, individualisme en gebrek aan discipline. Dit is totaal tegenovergesteld aan de mariniers. De samenleving zou zich moeten spiegelen aan de marinier die loyaal is naar de samenleving en zijn kameraden. De mariniers zijn gedisciplineerd, goed geoefend en opereren als eenheid."

 

Qua Patet Orbis

 

“Het Korps Mariniers heeft de afgelopen 345 jaar vele stormen doorstaan”, zei Verkerk tot de aanwezigen. “Ons vermogen om steeds op veranderingen in te spelen, heeft ervoor gezorgd dat het Korps Mariniers met haar tijd is meegegaan. Steeds vernieuwend en internationaal verankerd. Van Chatham tot Uruzgan. Van Gibraltar tot de kustwateren van Somalië.” Verkerk benadrukte de band met Rotterdam. De Rotterdamse mentaliteit ‘Hand in hand kameraden’ en ‘Niet lullen, maar poetsen’ is ook kenmerkend voor het Korps. "Door ons gemeenschappelijk verleden zijn de mariniers met Rotterdam en de Rotterdammers verbonden”, aldus Verkerk.

 

Koninklijke onderscheiding

 

De minister nam tevens de gelegenheid om voormalig Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers b.d. Rob Zuiderwijk een Koninklijke onderscheiding te overhandigen. Zuiderwijk werd benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden. Hillen prees Zuiderwijk: "Het feit dat u het uiteindelijk tot Commandant Zeestrijdkrachten hebt gebracht is een terechte bekroning op uw glanzende carrière”. Zuiderwijk droeg begin dit jaar zijn functie over aan vice-admiraal Borsboom.

 

Lustrum

 

Dit jaar wordt niet alleen de oprichting van het Korps Mariniers herdacht, maar ook het 60-jarig bestaan van de Vereniging Contact Oud Mariniers (COM), het 45-jarig bestaan van de Vereniging van Officieren der Mariniers Willem Joseph Baron van Ghent en het 65-jarig bestaan van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

 

 

Coolsingel

Deze map is niet meer actief

 

Ahoy

 

Deze map is niet meer actief